RVD

Ook voor koning Willem-Alexander en zijn gezin nadert de zomervakantie met rasse schreden. Maar voor zij met vakantie kunnen, wacht hen aanstaande vrijdag "in de omgeving van Den Haag" nog de gebruikelijke fotosessie. Eerst verplicht poseren, dan pas vakantie. De vraag dient zich aan wanneer de houdbaarheidsdatum van die fotosessies aan de vooravond van de vakanties van het koninklijk gezin verstrijkt.

De Prinses van Oranje (Catharina-Amalia) gaat naar de tweede klas van het gymnasium en wordt dit jaar dertien. Ook haar zusjes Alexia (11) en Ariane (9) zijn geen kleine kinderen meer. Van hen kan moeilijk tot in de eeuwigheid gevraagd worden elk half jaar een toneelstukje voor de media op te voeren. 

Bovendien raken de nieuwswaardigheid en attractiviteit van die halfjaarlijkse fotosessies aan slijtage onderhevig. Als er tenminste geen nieuwe impulsen aan worden gegeven.

De adviseurs van koning Willem-Alexander beseffen dit. Binnen de beperkte mogelijkheden die ze hebben, proberen ze er telkens nog wat van te maken. Zo fietste het complete koninklijk gezin al eens door de tuin van hun woonverblijf de Eikenhorst en maakte het, uiteraard decent gekleed, mét familiehond zijn opwachting op het strand van Wassenaar.

Het persmoment met de hond in de tuin van landgoed De Horsten in 2013 ANP

Betrekkelijk nieuw is het dat de pers in de marge van de fotosessies tegenwoordig de kans krijgt een kort gesprek te voeren met Willem-Alexander en Máxima. Die gesprekjes ogen spontaner en informeler dan ze zijn, want de vragen ervoor moeten vooraf gemeld worden. Anders komt er geen antwoord van betekenis op.

Poseren maar ook dollen op het strand

De fotosessies aan het begin van de koninklijke wintervakanties moeten het hebben van de couleur locale van het Oostenrijkse wintersportoord Lech. Vanzelfsprekend verviel de geplande winterfotosessie in 2012 vanwege het skiongeluk van prins Friso. In 2014 ging de zomerfotosessie niet door vanwege de MH17-ramp. Aan het einde van dat jaar (december 2014) kreeg ​de winterfotosessie zijn beslag in Máxima’s zonovergoten Argentinië.

Het zou pas echt nieuwswaardig zijn als de koning en zijn gezin de zomerfotosessie zouden laten plaats vinden in de tuin van hun Griekse vakantievilla. Uiteindelijk is de beveiliging met een hek, personeelsverblijven en een versterkte steiger van deze privévilla betaald uit de rijkskas.

Voor koningin Beatrix was het trouwens niet ongebruikelijk om de pers tijdens de zomervakantie te ontvangen in haar vakantiehuis in Tavernelle Val di Pesa, Toscane.

Prinses Máxima, prinses Amalia, koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Alexia in 2006 in Toscane ANP

Een verrassende locatie voor de fotosessie van het koninklijk gezin aanstaande vrijdag zou het recentelijk voor miljoenen gerenoveerde en verbouwde paleis Noordeinde kunnen zijn. 

Dit werkpaleis van Willem-Alexander is deze zomer – voor wie er vlug bij was – beperkt voor het publiek toegankelijk. Alle 20.000 kaarten zijn inmiddels uitverkocht. En bij een fotosessie ten paleize heb je van regen of ander klimatologisch ongemak natuurlijk weinig te vrezen. 

STER reclame