Een millitair bewaakt de straat voor het restaurant in Dhaka
NOS NieuwsAangepast

Negen Italianen onder de doden in Bengaals restaurant

Bij een aanval op een restaurant in de Bengaalse hoofdstad Dhaka zijn twintig mensen gedood, onder wie 19 buitenlanders. De meesten werkten voor internationale bedrijven. Onder de doden zijn negen Italianen, zeven Japanners, een Amerikaan en een 19-jarige Indiase studente. Een tiende Italiaan wordt vermist. Mogelijk is hij een van de circa 25 gewonden.

IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Terroristen bestormden gisteravond het restaurant. Ze lieten de Bengalen apart staan en begonnen de buitenlanders met messen en machetes te doden. Daarna hielden ze tientallen mensen gegijzeld.

Na vergeefse pogingen om te onderhandelen, bestormden commando's vanochtend vroeg het gebouw en doodden zes terroristen. Een zevende werd gearresteerd. Of daarmee alle terroristen zijn uitgeschakeld, is onduidelijk. Dertien gegijzelden konden worden gered.

De regering van Bangladesh heeft twee dagen van nationale rouw afgekondigd. Het Italiaanse elftal speelt vanavond met rouwbanden.

Gijzeling in restaurant Bangladesh

Buitenlandse Zaken

De regering van Bangladesh zegt dat IS niet actief is in het land met 160 miljoen inwoners, ook al claimt de terreurorganisatie de aanval. Hasani zegt dat religieuze mensen niet betrokken zijn bij zo'n aanval. "Deze mensen hebben geen religie, hun enige religie is terrorisme."

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn er geen Nederlanders vermist in Bangladesh. Er zijn ook geen aanwijzingen dat Nederlanders betrokken waren bij de gijzeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl