A. F. Th. van der Heijden ANP

A. F. Th. van der Heijden schrijft dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse taal. De Volkskrant, een van de organisatoren, maakt bekend dat de schrijver is gevraagd de 27ste editie van het dictee te leveren. 

"Kort schrijven kan ik heus wel", zegt Van der Heijden, die bekendstaat als veelschrijver. "Ik kies voor de vorm die past."

Van der Heijden zegt in de krant dat hij het dictee elk jaar op televisie volgt. Uitnodigingen om erbij te zijn, hield hij steevast af. "Dat leidt te veel af. Mijn werkjaar begint al in november."

Toch was hij meteen enthousiast toen hij werd gevraagd als schrijver. "Normaal vraag ik altijd bedenktijd als er zo'n verzoek binnenkomt. Nu wist ik meteen dat ik het wilde doen. Tot mijn vreugde komt het er toch nog van."

Geen schoolfrik

Van der Heijden hecht aan de spellingsregels. "Ik spel zo correct mogelijk. Als je verkeerd spelt, ga je ook slordiger denken. Ik ben geen schoolfrik, maar ik betreur dat. Mensen zijn blij dat ze kunnen mailen omdat je volgens hen in e-mails niet zo precies hoeft te spellen. Foute boel! "

Het dictee wordt dit jaar gehouden op 17 december. Een maand eerder verschijnt de voorronde in de Volkskrant.  

STER reclame