NOS Nieuws

'Zonde dat vluchtelingenopvang leegstaat'

Een splinternieuwe speeltuin, een juf voor acht kinderen, vier portiers. Alles en iedereen stond klaar voor de 1000 asielzoekers die onderdak zouden vinden in een nieuwe noodopvang in het Groningse Beerta. De eerste 250 asielzoekers arriveerden in februari. Maar daar is het bij gebleven.

Het tijdelijke opvangcentrum kostte zes miljoen euro. Tot de bouw werd besloten op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, toen wekelijks duizenden asielzoekers naar Nederland kwamen. Anders dan op sommige andere plekken waren de vluchtelingen welkom in Beerta.

Enthousiaste vrijwilligers

Zo waren de restauranteigenaren Mark en Willemien van Esveld voorbereid op de komst van hun nieuwe achterburen. Samen met andere dorpsbewoners hadden ze fietsen geregeld voor de asielzoekers, zodat die eropuit konden in het buitengebied. Ze organiseerden een Syrische avond in hun restaurant, waar ze samen met de eerste bewoners van de noodopvang kookten. "We probeerden er het beste van te maken", zeggen ze.

Gerda Siks uit Scheemda was er ook helemaal klaar voor. Ze had stad en land afgereden om een bibliotheek te kunnen inrichten, aanvankelijk met Engelstalige boeken, al snel ook met Nederlandse boeken omdat daar meer behoefte aan was. "We hebben heel veel boeken gehaald. Maar er zijn veel minder vluchtelingen gekomen. Dit is een goede opvang, het is zonde dat het leegstaat."

'Als de capaciteit er is, gebruik die dan ook'

De situatie in Beerta staat niet op zichzelf. Overal in Nederland staan opvanglocaties gedeeltelijk leeg, in totaal zo'n 15.000 bedden. Toch komen er tot volgend jaar zomer nog eens 15.000 plekken bij, voor een groot deel in Groningen, Friesland en Drenthe.

Ook in de gemeente Oldambt, waar Beerta onder valt, komen nieuwe opvangcentra. Eind mei stuurden een aantal bewoners uit Beerta het college van burgemeester en wethouders een brief met het verzoek om de tijdelijke opvanglocatie te veranderen in een permanent azc. Inmiddels heeft de gemeenteraad ingestemd met een azc voor 500 mensen in Oldambt; over een tweede centrum wordt nog gesproken.

Nut en noodzaak

Burgemeester Smit (D66) vindt het net als inwoners van Beerta "zonde" dat de gloednieuwe opvanglocatie nauwelijks wordt gebruikt. Hij wil alle vluchtelingen die in Nederland aankomen goede opvang bieden, maar zegt ook dat het COA moet beoordelen of nut en noodzaak er nog wel zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl