Gijzeling in diplomatenwijk Bangladesh, opgeëist door IS

Bengalese politiemensen in de buurt van het restaurant in Dhaka EPA

Gewapende mannen hebben in de Bengaalse hoofdstad Dhaka een restaurant bestormd dat populair is bij buitenlanders. Het O'Kitchen-restaurant ligt in de diplomatenwijk en is populair bij Europeanen en Amerikanen. 

Er is geschoten en er zijn tientallen personeelsleden en bezoekers van het restaurant in gijzeling genomen. Volgens de politie zijn daar ook buitenlanders bij. De Italiaanse ambassadeur zegt dat er zeven landgenoten vastzitten.

De gijzeling is op Twitter opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat. Volgens IS zijn er twintig doden, maar dat is niet bevestigd. De politie zegt alleen dat er twee agenten zijn omgekomen. Uit berichten en beelden in lokale media wordt wel duidelijk dat bij de gevechten tientallen agenten gewond zijn geraakt.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat alle Nederlanders van wie bekend is dat ze in Bangladesh verblijven, veilig zijn.

Het O'Kitchen-restaurant zit in hetzelfde pand als de Holey Artisan Bakery Facebook

De omgeving van het O'Kitchen-restaurant is door veiligheidstroepen afgezet. De commandant zei tegen persbureau AP dat het redden van de gijzelaars zijn eerste prioriteit is. "Wij willen dit vreedzaam oplossen. We proberen contact met de aanvallers te maken. We willen horen wat hun eisen zijn." 

Bronnen van de Dhaka Tribune zeggen dat het nog niet gelukt is om contact met de terroristen te krijgen. 

Lokale media zeggen dat de politie zich gereed maakt voor een bestorming. De Amerikaanse ambassade roept op Twitter iedereen op om een schuilplaats op te zoeken en het nieuws te volgen.

AFP

Een lokaal tv-station sprak met een keukenmedewerker die wist te ontkomen. Die zei dat de aanvallers "Allahoe akbar" hebben geroepen. 

In Bangladesh hebben islamitische terreurgroepen, waaronder IS, de afgelopen maanden geregeld aanslagen gepleegd. Vorige maand probeerde de overheid daar een eind aan te maken door massaal verdachten op te pakken. 

U.S. Embassy Dhaka
@usembassydhaka
Reports of shooting and hostage situation in Gulshan 2, Dhaka. Please shelter in place and monitor news.
3 jaar geleden

STER Reclame