ANP

Dankzij het financiële beleid van het kabinet in de afgelopen jaren en het herstel van de economie hoeft een volgend kabinet niet te bezuinigen. Dat concludeert een groep deskundigen van het Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank en verschillende ministeries.

Maar als het nieuwe kabinet meer geld aan bepaalde zaken wil uitgeven dan nu, bijvoorbeeld aan defensie of aan zorg, dan moet er wel in een andere sector worden bezuinigd. Per saldo moet 'de rekening' op nul uitkomen om de financiën gezond te houden, zegt de groep deskundigen.

Verder adviseren ze het verlies door verminderde gaswinning in Groningen meteen mee te rekenen en bepaalde begrotingsregels eenvoudiger te maken. Ook moet de politiek bij het bedenken van nieuwe belastingwetten meer rekening houden met het werkelijke gedrag van burgers. Soms worden belastinginkomsten te rooskleurig ingeschat, zeggen de deskundigen.

Op 15 maart 2017 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In de weken daarna zullen de grootste politieke partijen een nieuw kabinet gaan formeren.

STER reclame