Het Constitutioneel Hof besloot dat de presidentsverkiezingen opnieuw moeten
NOS Nieuws

Oostenrijk in rijtje met Haïti, Kazachstan en Mongolië

Oostenrijk is vandaag toegetreden tot een zeer exclusieve club, die slechts één lid had: Haïti. Ook op het Caribische eiland moesten de presidentsverkiezingen worden overgedaan, net als in de Alpenrepubliek. Een ander geval is Oostenrijkse politicologen tenminste niet bekend.

Het Constitutioneel Hof heeft geoordeeld dat het land de presidentsverkiezingen moet overdoen, omdat er verschillende onregelmatigheden zijn vastgesteld. De rechters troffen geen regelrechte stembusfraude aan, maar wel is in verschillende kiesdistricten niet de correcte procedure gevolgd. Bij het tellen van de briefstemmen waren bijvoorbeeld geen getuigen aanwezig.

Presidentsverkiezingen Oostenrijk moeten over

Minister van Binnenlandse Zaken Sobotka benadrukte dat er geen sprake was van kwade opzet, maar van menselijke fouten en van slordigheid. Om ervoor te zorgen dat het de volgende keer beter gaat, heeft hij de OVSE gevraagd om waarnemers te sturen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa monitorde dit jaar ook verkiezingen in Kazachstan, Servië en Mongolië.

Politiek trots

Maar van enige gêne is in Wenen niets te merken. Politici van links tot rechts prijzen het besluit van het hof. "Het is een zege voor de democratie en voor de rechtsstaat", zei FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache. Hij had de zaak aangespannen nadat zijn kandidaat Norbert Hofer 30.000 stemmen was tekortgekomen om de nieuwe Oostenrijkse president te worden. Dat werd de linkse Alexander Van der Bellen (Groenen).

Toen hij de rechtszaak aankondigde, was Strache nog het vertrouwen in de rechtsstaat kwijt. "We hebben talloze onregelmatigheden en fouten moeten vaststellen", zei hij. "De omvang van de problemen is meer dan zorgwekkend en meer dan relevant."

Vandaag kreeg Strache dus gelijk, maar dat was naar eigen zeggen geen juichmoment. De ongeldigverklaring moet dienen "als een heilzame schok" voor het land, zei hij.

Jeroen Wollaars: ongekend besluit

President Fischer, die volgende week na twaalf jaar het stokje had willen overdragen, reageerde trots op de uitspraak van het hof. "De democratie heeft een lakmoesproef doorstaan", zei hij.

De regering komt volgende week bijeen om een verkiezingsdatum vast te stellen. Dat wordt zeer waarschijnlijk eind september of begin oktober.

Alexander Van der Bellen, die vijf weken dacht dat hij de nieuwe president was, heeft alle vertrouwen in de goede afloop. "Het is me al een keer gelukt, een tweede keer moet ook lukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl