IOC-voorzitter Thomas Bach
NOS Sport

Bach: start Stepanova in Rio pas na grondig onderzoek

Het geval Joelia Stepanova is voor het Internationaal Olympisch Comité nog niet afgesloten. De Russische atlete heeft van de internationale atletiekfederatie IAAF toestemming gekregen weer aan internationale wedstrijden deel te nemen, maar voorzitter Thomas Bach van het IOC stelt in een interview met het Duitse persbureau DPA dat dit niet automatisch betekent dat de atlete, die meehielp het dopingnetwerk in de Russische atletieksport te ontmaskeren, in augustus aan de Olympische Spelen in Rio kan deelnemen.

Russische atleten zijn door de IAAF geschorst, nadat was gebleken dat in de Russische atletiekwereld onder leiding van de overheid sprake was van systematisch dopinggebruik. De internationale atletiekfederatie heeft wel de deur voor Rio op een kier gelaten door te stellen dat Russische atleten die kunnen bewijzen dat ze niets te maken hebben gehad met Russische dopingsysteem, alsnog aan internationale wedstrijden kunnen deelnemen. Stepanova mag dat omdat ze een belangrijke rol speelde in de strijd tegen doping.

Van Langen: klokkenluidster Stepanova is ongelofelijk moedig

Pennenstreek

"In haar geval gaat het om meer dan een pennenstreek", zegt Bach. "Het IOC zal haar geval nauwgezet toetsen. In het olympisch charter zijn de regels voor de Olympische Spelen duidelijk vastgelegd. Bijvoorbeeld dat een olympisch comité van een land de atleten aanmeldt. Wat ik er verder persoonlijk van vind, doet niet ter zake." Op de vraag of Stepanova onder een neutrale vlag in Rio kan starten, is het antwoord van Bach kort. "We zijn nog niet zo ver."

Bach ziet het niet gebeuren dat sportmacht Rusland compleet van de Spelen wordt geweerd. "Het gaat er niet om politieke besluiten te nemen of beschuldigingen als waarheden aan te nemen, we moeten kijken naar de feiten", luidt de mening van de Duitser.

Rond 15 juli moet het onderzoek van het wereldantidopingagentschap WADA naar eventuele Russische fraude bij de dopingcontroles rond de Winterspelen van Sotsji afgerond zijn. Bach wil er niet op vooruitlopen, maar geeft wel aan dat het IOC niet zal schromen met de betrokken wintersportbonden keiharde maatregelen te nemen als er zaken zijn gebeurd die het licht niet kunnen verdragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl