In september vorig jaar werd een Jumbo in Nijmegen ontruimd na een dreigbrief
NOS Nieuws

Jumbo-afperser krijgt 8 jaar cel

De afperser van de Jumbo-supermarktketen is in Groningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Dat is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechtbank heeft Alex O. vorig jaar bij zijn volle verstand Jumbo afgeperst: bij twee filialen in Groningen plaatste hij explosieven. Bij een van die supermarkten ging ook echt een kleine bom af.

De rechtbank acht bovendien bewezen dat Alex O. een bombrief heeft gestuurd naar een Jumbo in Zwolle. Zijn dna is gevonden onder de postzegel.

Acht jaar cel voor Jumbo-afperser

Bij de supermarktketen kwamen vorig jaar vijftien dreigmeldingen binnen. De dader eiste telkens 2000 bitcoins, een digitaal betaalmiddel. Omgerekend naar de huidige waarde is dat 1,3 miljoen euro. Hij werd in oktober aangehouden.

De 51-jarige Alex O. blijft ontkennen dat hij de dader is. Na de uitspraak riep hij in de rechtszaal dat hij in hoger beroep gaat. Zijn advocaat Tjalling van der Goot wil zover nog niet gaan, maar acht die kans wel groot. Hij is teleurgesteld in de uitspraak en gaat bekijken of een hoger beroep zinvol is.

Dat er dna van zijn cliënt op de postzegel is gevonden, is volgens de raadsman geen hard bewijs. Want uit het onderzoek is gebleken dat op de zegel ook dna-sporen van anderen zat, zegt hij in een reactie.

Kookwekkers

De politie kwam Alex O. vorig jaar op het spoor door de kookwekkers die hij gebruikte bij het maken van de bommen. De wekkers waren gekocht in filialen van Blokker in Groningen.

Zo'n 170 mensen hadden het bewuste model gekocht, onder wie Alex O. Ook latere informatie, onder meer tips van het publiek, wezen in de richting van de man.

"Het dna op de postzegel is van u"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl