NOS Nieuws

'Kanye West en Kim Kardashian van 17de eeuw' terug in het Rijks

  • NOS/Pauline Broekema
    Publiek stroomt toe bij Marten en Oopje
  • NOS/Pauline Broekema
    De schilderijen zullen afwisselend in het Rijksmuseum en in het Louvre te zien zijn
  • NOS/Pauline Broekema
    Rembrandt schilderde het echtpaar in 1634
  • NOS/Pauline Broekema
    Nederland kocht de schilderijen vorig jaar september samen met Frankrijk
  • NOS/Pauline Broekema
    Gisteren zijn ze de portretten op hun plek gehangen naast de Nachtwacht
  • NOS/Pauline Broekema
    De huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit hangen weer in het Rijks

Na zestig jaar zijn ze terug in het Rijksmuseum: de huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Gisteravond zijn ze op hun plek gehangen in de belangrijkste zaal van het museum: naast de Nachtwacht.

Rembrandt schilderde het jonge echtpaar in 1634 'ten voeten uit', iets wat ongebruikelijk was voor mensen uit de gewone burgerij. Het Rijksmuseum noemt de twee "de Kanye West en Kim Kardashian van de 17de eeuw".

Marten Soolmans en Oopjen Coppit hangen in Rijksmuseum

Marten en Oopjen waren in het bezit van de steenrijke Franse familie De Rothschild. Nederland kocht de schilderijen vorig jaar september samen met de Franse overheid. De schilderijen zullen afwisselend in het Rijksmuseum en in het Louvre te zien zijn.

De nieuwe directeur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits, kon gisteravond zijn geluk niet op. "Je ziet iedere keer weer iets nieuws op dit soort topschilderijen", zei hij. "Toen ze hier net hingen, zag ik een witte stip op het hoofd van Oopjen. Ik dacht dat de verf was beschadigd, maar toen ik goed keek, bleek het een parel te zijn. Waarschijnlijk van een haarspeld."

De twee doeken werden in 1956 voor het laatst in Amsterdam tentoongesteld op een grote Rembrandt-expositie. Ze zijn tot 2 oktober te zien, daarna gaan ze naar het atelier van het Rijksmuseum voor een grondige restauratie.

Enthousiaste reacties op Marten en Oopjen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl