NOS Nieuws

Nibud: financiën toekomstige gepensioneerden zorgwekkend

Het Nibud maakt zich zorgen over de financiële positie van toekomstige gepensioneerden. Niet alleen bouwen ze minder pensioen op dan mensen die nu genieten van hun oude dag; ook zullen ze met hogere uitgaven worden geconfronteerd.

Vooral zorgkosten en woonlasten zullen toenemen, blijkt uit een onderzoek van het Nibud en accountantskantoor PWC naar de inkomens- en uitgavensituatie van de toekomstige gepensioneerden.

Woonlasten

Alleen als een koophuis is afbetaald dalen de woonlasten van gepensioneerden. Het Nibud maakt zich zorgen om mensen die een koophuis hebben met een aflossingsvrije hypotheek of een nog niet afbetaalde hypotheek.

Nibud: financiën toekomstige gepensioneerden zorgwekkend

Ook de grote groep huurders komt in de gevarenzone omdat ook zij na hun pensionering met hoge woonlasten kunnen blijven zitten. Het Nibud stelt naar aanleiding van het onderzoek de vraag of zij zich dat goed realiseren.

Het Nibud verwacht dat onder de huidige 65-minners straks een kwart te weinig pensioen heeft.

Bewustwording

Dertigers, veertigers en vijftigers zouden zich volgens Gabriëlla Bettonville van het Nibud meer bewust moeten worden en zich beter moeten laten voorlichten over hun financiële positie bij pensionering. "Mensen kunnen beginnen met te kijken hoe ze er nu voor staan en zich dan af te vragen welke uitgaven ze later niet meer zouden doen. Als eerste kun je eens nagaan hoeveel je straks hebt. Dan ga je kijken wat je uitgaven nu zijn en welke je straks niet meer hebt, zeker mensen die een huis hebben dat nog niet is afgelost als ze met pensioen zijn, of mensen in een huurhuis die hebben sowieso hoge woonkosten."

Dat geldt voor de uitgaven, maar ook naar de toekomstige activiteiten moet worden gekeken. "Wil je gaan reizen, maar wat als ik zorgkosten krijg? Aan die zorgkosten kun je niets doen, die moet je betalen. En die zorgkosten zullen verder stijgen. Wat mensen ook makkelijk vergeten is dat de mogelijkheden straks minder worden. Je kunt niet heel makkelijk nog eens extra gaan werken of iets bijverdienen. In het begin gaat dat nog wel, maar op een gegeven moment zijn die mogelijkheden op."

Werkgevers

Werkgeversorganisatie AWVN herkent de trends en de zorg die het NIBUD heeft. Een woordvoerder van de organisatie zegt dat de AWVN het onderwerp zelf ook vaker aan de orde heeft gesteld.

In het bedrijfsleven zie je volgens hem ook al veel verschillende initiatieven. Zo is in de onlangs afgesloten cao voor fashion, sport en lifestyle afgesproken dat werknemers elke vijf jaar recht hebben op een financieel planningsadvies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl