Feest bij Portugal na de zege op Polen

Portugal via strafschoppen langs Polen

Portugal heeft op het EK in Frankrijk de laatste vier bereikt. In Marseille werd Polen, na een 1-1 eindstand, in de strafschoppenreeks met 5-3 verslagen.

Het kleurloze spel dat beide landen tot nu toe op dit EK op de mat legden, beloofde weinig goeds voor deze wedstrijd. De start was echter hoopgevend: na honderd seconden lag de bal al in het net van de Portugezen. Kamil Grosicki bediende Robert Lewandowski op maat, waarna de spits (die al vier wedstrijden droogstond) keurig in één keer afrondde.

Polen wilde meer en zorgde met een paar mooie acties voor gevaar. De tweede goal van de wedstrijd viel echter aan de andere kant: het 18-jarige talent Renato Sanches schoot en via een Pools dijbeen ging de bal in het doel.

Was de eerste helft bij vlagen zeer aantrekkelijk, na de rust ging het tempo wat omlaag en won de behoedzaamheid het langzamerhand van de bravoure.

De spanning vergoedde echter veel en er viel ook echt nog wel wat te beleven. Zo kreeg Cristiano Ronaldo twee dotten van kansen, maar de Portugese superster maaide tot twee keer toe knullig over de bal heen. Namens Polen was Arek Milik een keer dicht bij een treffer. Zijn inzet werd gekeerd door Rui Patricio.

In de verlenging was inmiddels uit alle spelers het laatste druppeltje courage weggesijpeld. Na dertig minuten zonder kansen moesten strafschoppen dan ook de beslissing brengen. Daarin was Jakub Blaszczykowski de enige die miste en Ricardo Quaresma de man die het vonnis over de Polen velde.