EPA
NOS Nieuws

Harde woorden na doodsteken meisje in Israël

Het gaat dit keer maar over één slachtoffer, een 13-jarig meisje dat door een Palestijnse tiener in haar bed werd doodgestoken. Maar de Israëlische premier Netanyahu vindt dat "de hele wereld deze aanslag net zo hard moet veroordelen als de terreuraanslagen in Orlando en Brussel".

Minister Ariel, familie van het jonge slachtoffer en lid van de rechts-nationalistische partij Het Joodse Huis, waarschuwde na de aanslag dat Israël er alles aan zal doen de nederzettingen op de Westoever uit te breiden.

Het meisje lag nog te slapen in een woning in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Een 17-jarige Palestijn sloop het huis in en stak haar meerdere keren. Ook verwondde hij een beveiliger voordat hij werd doodgeschoten.

"Deze afschuwelijke moord toont eens te meer de bloeddorst en onmenselijkheid van deze terroristen aan waarmee wij worden geconfronteerd", aldus Netanyahu.

Zijn oproep tot een wereldwijde veroordeling vond weinig gehoor vergeleken met de massale uitingen van steun na de aanslagen in Istanbul, Orlando, Brussel en Parijs. Een van de weinige officiële reacties kwam van een woordvoerder van de Amerikaanse regering. Die sprak van een buitensporige, schandelijke terreuraanval.

Nederzettingen

De begrafenis van het Israëlisch-Amerikaanse meisje, Hallel Yaffa Ariel, werd later op de dag door vele honderden mensen bezocht.

AFP
De moeder van Hallel Yaffe Ariel tijdens haar toespraak bij de uitvaart

Onder de bezoekers waren ook minister Ariel en veel andere leden van Het Joodse Huis. Die rechtse partij heeft zich altijd sterk gemaakt voor annexatie van grote delen van de Westoever. Te vrezen valt dat de strijd om de nederzettingen en omliggende gebieden alleen nog maar harder en bloediger zal worden.

EPA
Kolonisten verzamelen zich voor de begrafenis van het 13-jarige meisje

Het gezin van Hallel woont in Kiryat Arba, een 'frontlinie'-nederzetting van 7000 inwoners die regelmatig doelwit is van gewelddadige Palestijnse acties. De Israëlische autoriteiten boeken nauwelijks succes bij het voorkomen van die acties en aanslagen.

Meestal gaat het, net als vandaag, om jonge mannen die alleen opereren en niet door een bepaalde groep op een terreurmissie worden gestuurd. Daardoor blijven zij vaak onder de radar van de Israëlische veiligheidsdiensten.

Martelaar

De Palestijnse leider Abbas liet vandaag niet van zich horen. Maar bewoners van het nabijgelegen Hebron spraken hun trots uit over de dader van de moord. Dat het slachtoffer een slechts dertienjarig meisje was, maakt op veel Palestijnen niet veel indruk.

Hij is een martelaar, zei een oom van de dader: "Ja, het was een jong meisje, maar er worden ook gewoon Palestijnse kinderen vermoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl