Michael Gove (l) en Boris Johnson gaven na het brexit-referendum nog samen een persconferentie AFP

Opnieuw is de Britse politiek in de ban van Boris. Ditmaal omdat de man die het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie leidde toch geen premier wil worden.

In de wandelgangen van het Lagerhuis wordt de gang van zaken gekenschetst als shakespeareaans. Johnson en de andere hoofdrolspelers David Cameron (aftredend premier) en Michael Gove (premierskandidaat) zijn samen groot geworden binnen de Conservatieve partij, maar liggen door de brexit met elkaar overhoop.

De coup van Gove

Vooral wat Gove Johnson vandaag heeft geflikt, tart alle verwachtingen, zeggen politici en media. Minister van Justitie Gove stond tijdens de brexit-campagne in de schaduw van Johnson en zou hem ook bijstaan in zijn strijd voor het Conservatieve leiderschap.

'Bondgenoten Johnson lieten hem vallen als een baksteen'

Gistermiddag kregen zijn twijfels de overhand, blijkt uit verschillende reconstructies. Gove had het vertrouwen in Johnson verloren, omdat die na de voor hen positieve uitkomst van het referendum onvoldoende leiderschap toonde.

Hij kon vanmorgen naar eigen zeggen niets anders doen dan zichzelf naar voren schuiven als premier. "Boris krijgt het team niet bij elkaar", zei Gove.

Voor de Conservatieve parlementariërs kwamen Goves ambities als een volslagen verrassing. Zeker omdat hij al jaren zegt dat-ie niet uit het juiste hout is gesneden om premier te worden.

De chaos binnen de partij was compleet nadat Johnson de handdoek in de ring had gegooid. "Verraad", zei een van zijn aanhangers tegen een BBC-verslaggever. "Ik stem nog liever op Pol Pot dan op Gove", zei een ander.

Conservatief parlementslid Jake Berry en fervent Johnson-supporter kon zijn woede niet onderdrukken. "Er is een heel diep gat in de hel speciaal voor mensen zoals hij. #Gove", twitterde hij. Na een paar uur verwijderde hij zijn tweet.

Geschrokken

Parlementariër en Boris-supporter Nadine Dorries zat in de zaal toen Johnson zijn mededeling deed. Ze schrok zich wezenloos dat hij geen premier wilde worden, blijkt uit beelden die de BBC op Twitter plaatste.

Een paar uur later was Dorries voldoende van de schrik bekomen om een tweet te versturen waarin ze het tafereel vergeleek met een figurantenrol in Game of Thrones. "Maar dit was bloederiger."

De grote vraag is nu of Michael Gove er verstandig aan heeft gedaan om Boris Johnson pootje te lichten. Minister Theresa May, die ook Cameron wil opvolgen, wordt vooralsnog gezien als de grootste kanshebber.

Op hun partijcongres in september kiezen de Conservatieven hun nieuwe leider.

Strijd om leiderschap van Conservatieven gaat vooral tussen Gove en May

STER reclame