NOS NieuwsAangepast

Clarence Seedorf sust gemoederen bij lawaaiige slavernijherdenking

De herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark in Amsterdam is door protesten van groepen Surinamers en Antillianen vanavond later begonnen. Ook lag de plechtigheid een tijd stil.

Tientallen betogers maakten lawaai omdat ze het niet eens zijn met het besluit van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden om de herdenking en de viering uit elkaar te halen. Ze bliezen op fluitjes en sloegen op deksels.

Voor het eerst was de herdenking een dag eerder dan de viering. De betogers vinden dat beide op één dag moeten zijn, omdat op 1 juli 1863 de slavernij werd afgeschaft.

Het lawaai hield aan toen schrijfster Astrid H. Roemer, dit jaar winnares van de PC Hooftprijs, aan haar toespraak begon. Zij zei dat kabaal goed is om boze geesten te verjagen, maar kon uiteindelijk niet verder spreken.

De slavernij-herdenking van begin tot eind

Burgemeester Van der Laan greep in en de politie drong de betogers met zachte hand naar achteren. Oud-voetballer Clarence Seedorf wierp zich op als bemiddelaar en vroeg om respect. "Dit is niet wat onze voorouders zouden willen zien." Door zijn tussenkomst werd het lawaai minder en kon Roemer haar toespraak afmaken.

Een woordvoerder van de betogers kreeg de gelegenheid om te verklaren dat de herdenking en de viering op 1 juli moeten zijn. Burgemeester Van der Laan gaat binnenkort met de betogers over hun bezwaren praten. Uiteindelijk kon het programma toch worden afgewerkt.

Het gebeurt nog steeds dat mensen een andere identiteit krijgen opgedrongen. Zoals een rapper in een dure auto.

Minister Bussemaker

Ook minister Bussemaker sprak tijdens de herdenking. Zij vertelde dat de overgrootvader van haar man als slaaf geboren werd in Suriname. "Dat de betovergrootvader van mijn dochter dit nog heeft meegemaakt, raakt mij diep. Het brengt een geschiedenis die voor mij vroeger zo ver weg leek opeens heel dichtbij."

Hoewel de slavernij is afgeschaft, gebeurt het volgens de minister nog steeds dat mensen een andere identiteit krijgen opgedrongen. "Dat gebeurt als je als rapper in een dure auto rondrijdt en aangehouden wordt omdat je zou passen in het profiel van een misdadiger. Of als je solliciteert op een baan en per ongeluk een mail ziet waarin je niet wordt beoordeeld op de inhoud van je karakter, maar op de kleur van je huid."

'Het ontkennen van iemands identiteit gebeurt soms nog steeds'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl