President Bouterse staat gisteren buiten het parlement de pers te woord ANP

De Surinaamse openbaar aanklager heeft de krijgsraad gevraagd om het Decembermoordenproces tegen president Bouterse te stoppen. Het is nog niet duidelijk of de krijgsraad dat ook gaat doen. De rechter heeft de zitting verdaagd tot 5 augustus.

Gisteren gaf de president het OM opdracht om de vervolging in het proces over de Decembermoorden onmiddellijk te staken. De komende weken krijgen de advocaten van de verdachten de tijd om die opdracht te bestuderen.

Aanklager Roy Elgin zei tijdens de zitting van de krijgsraad dat hij geen andere mogelijkheid heeft dan het bevel van de president op te volgen. Drie weken geleden had de rechter Elgin nog opdracht gegeven vandaag met zijn strafeis te komen. 

"De rechter had het zich heel makkelijk kunnen maken", zegt correspondent Harmen Boerboom vanuit Paramaribo. "Ze had het verzoek van de aanklager kunnen inwilligen en het proces kunnen stoppen. Dat is niet gebeurd, dus ze neemt niet zonder meer het bevel van de president over."

Bouterse beroept zich op artikel 148 van de Surinaamse grondwet waarin staat dat het staatshoofd zich kan bemoeien met het opsporingsbeleid van het Openbaar Ministerie als de staatsveiligheid in gevaar is.

"Dat artikel is natuurlijk niet gemaakt met het idee dat het staatshoofd zelf de verdachte is", zegt Boerboom. "Het absurde dat zich heeft afgespeeld is dus dat de hoofdverdachte tegen de aanklager zegt: je mag mij niet meer vervolgen'."

In het proces staan 24 verdachten terecht voor de moord op vijftien tegenstanders van het militaire regime dat begin jaren 80 in Suriname aan de macht was. Desi Bouterse is de hoofdverdachte.

STER reclame