AFP
NOS Nieuws

Boris Johnson zei 'nee' zoals alleen Boris dat kan doen

"Dit is dé kans voor Groot-Brittannië om weer groots te zijn", zei Boris Johnson. Onder zijn burgemeesterschap was hoofdstad Londen een succesverhaal geworden, suggereerde hij. Dus wie zou het land beter kunnen leiden als premier dan hijzelf?

"Nou", zei Johnson in een lange aanloop naar de verlossende uitsmijter, "die persoon kan ik niet zijn."

Totale verbazing bij de aanwezigen van de persconferentie over het voorzitterschap van de Conservatieve partij. Sommigen bleven in tranen achter nadat Johnson bedankte voor het premierschap van Groot-Brittannië. Vrijwel iedereen dacht dat hij, als boegbeeld van het brexit-kamp, het premierschap van het Koninkrijk op zich zou nemen.

De oud-burgemeester hield iedereen zo lang mogelijk aan het lijntje. Het is tekenend voor de markante persoonlijkheid van Johnson.

De lange aanloop van Boris Johnson naar zijn definitieve 'nee'

Van zijn tijd als Brussel-correspondent voor de Daily Telegraph tot aan zijn actie van vandaag: ophef en Boris gaan samen als Britten en thee. In dit artikel zetten we vijf opmerkelijke uitspraken van en situaties met Johnson op een rij:

EU-hoofdkwartier in Brussel wordt opgeblazen

Artikel Boris Johnson

In de jaren '90 was Johnson verslaggever in Brussel. Bovenstaande citaat komt uit een artikel over asbest in het hoofdkantoor van de Europese Unie. Het gebouw opblazen met explosieven zou de beste oplossing zijn, schreef Johnson.

Het is een van de opmerkelijke stukken die hij schreef als correspondent. Zo ging een ander artikel over het rekruteren van professionele snuivers die ervoor moesten zorgen dat EU-mest altijd hetzelfde ruikt. Volgens collega-journalisten bevatten de verhalen een kern van waarheid, maar waren ze sterk overdreven.

Daily Telegraph
Een artikel van Boris Johnson uit de Daily Telegraph van 31 mei 1991

Krijg de kolere en val dood, en niet per se in die volgorde

Boris Johnson tegen taxichauffeur

Ook in spontane situaties was Boris verbaal vlijmscherp. Een voorbeeld daarvan is een ruzie tussen hem en een taxichauffeur. De politicus fietst door de stad en de chauffeur schreeuwt dat hij 'een van hen is'. Daarbij doelt de man op de toenemende concurrentie van prijsvechters.

Boris reageert gevat. "Krijg de klere en val dood, en niet per se in die volgorde." Later wordt het bekvechten door het taxibedrijf afgedaan als "een storm in een kopje thee".

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De EU wil een superstaat, net als Hitler.

Boris Johnson in een interview met The Telegraph

De uitspraak doet in heel Europa veel stof opwaaien. De oud-burgemeester zegt in een interview dat de Europese Unie andere methodes hanteert, maar dat het doel hetzelfde is als dat van Hitler en Napoleon: van Europa één machtige staat te maken.

Het is een van de vele anti-EU-uitspraken van Johnson in aanloop naar de brexit-campagne. Hij waarschuwt voor een verlies van Britse zelfstandigheid en identiteit.

Stemmen op de Conservatieven zorgt ervoor dat je vrouw grotere borsten krijgt.

Boris Johnson

Een van de vele opmerkelijke citaten van de markante Brit tijdens de verkiezingen in het Verenigde Koninkrijk van 2005. Een duidelijke oproep om op zijn partij te stemmen.

De volledige tekst luidt: "Stemmen op de Conservatieven zorgt ervoor dat je vrouw grotere borsten krijgt. Daarbij vergroot de kans dat je de eigenaar wordt van een BMW M3."

Boris beukt jongen omver

Tijdens een werkbezoek aan Japan doet Johnson mee aan een potje rugby. Daarbij toont hij zich behoorlijk fanatiek en komt hard in botsing met een 10-jarige jongen. De knul houdt er geen verwondingen aan over. "Het deed pijn, maar het is ok", zegt hij tegen aanwezige verslaggevers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl