Het slavernijmonument in Amsterdam
NOS Nieuws

Herdenking slavernijverleden te zien bij de NOS

Bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam wordt vanavond de nationale herdenking van het Nederlandse slavernijverleden gehouden.

Nakomelingen van slaven uit de Nederlandse koloniën zijn bij de nationale herdenking aanwezig. Verder zijn er ook vertegenwoordigers van de regering, ministers van Curaçao, Sint Maarten en Aruba en de ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika.

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan kondigt de twee minuten stilte aan en er worden kransen gelegd. De Surinaamse schrijfster Astrid Roemer en minister Bussemaker houden een toespraak en er zijn muzikale optredens.

Slavenhandel

Het is 153 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte, als een van de laatste landen van Europa. Tussen de 15e en 19e eeuw hielden Europese landen zich volop bezig met slavenhandel. Nederland deed daar vanaf de 17e eeuw aan mee en verscheepte honderdduizenden Afrikanen naar de Nederlandse koloniën om daar als slaaf op de plantages te werken.

Op 1 juli 1863 werden zo’n 35.000 slaven in Suriname en ongeveer 12.000 slaven op de Antillen tot vrije mensen verklaard.

Nederland verhandelde naar schatting 550.000 slaven

Het slavernijverleden werd voorgaande jaren herdacht op 1 juli. Op diezelfde datum wordt ook altijd de afschaffing van de slavernij gevierd met het Keti Koti Festival in het Oosterpark in Amsterdam.

Dat de herdenking een dag naar voren is gehaald, leidde eerder tot protesten. Critici zijn van mening dat 1 juli een historische datum is. Het bestuur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNSee) wil met de nieuwe opzet de herdenking een sterkere positie geven en de kennis over het Nederlandse slavernijverleden vergroten.

In samenwerking met Stichting Amsterdams Centrum wordt vanochtend op het Surinameplein een speciale kinderherdenking georganiseerd.

NOS Herdenking slavernijverleden, 23.40 – 00.05 uur, NPO 2 en NOS.nl. Presentatie: Simone Weimans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl