Deze grote masten krijgen steeds meer hulp van kleintjes
NOS Nieuws

KPN heeft landelijk netwerk 'voor dingen' af

Het is druk in de lucht. Naast je smartphone, laptop of tablet zijn tegenwoordig ook je koffiezetapparaat, lamp, auto en tampon draadloos met het internet verbonden. Speciaal voor deze categorie heeft KPN nu een landelijk dekkend netwerk opgezet, voor het 'internet der dingen'.

Nederland is het eerste land met een landelijk dekkend 'lora'-netwerk, zoals de techniek heet. Lora is bedoeld voor kleine apparaten die energiezuinig moeten zijn en daardoor niet op het snelle, maar ook minder zuinige, 4G-netwerk kunnen worden aangesloten.

Snelle bouw

Het bedrijf begon acht maanden geleden met de bouw van het netwerk. Dat het nu al landelijk dekkend is, komt doordat lora-zenders vanwege de lage frequentie relatief ver kunnen reiken. Daardoor zijn er minder zenders nodig dan bijvoorbeeld voor mobiele telefonie. Al deze voordelen gaan ten koste van de snelheid, lora is stukken langzamer dan bijvoorbeeld 4G.

Tot nu toe zitten vooral zakelijke klanten van KPN op het netwerk: bij Utrecht Centraal zijn wissels op lora aangesloten en in de haven van Rotterdam dobberen dieptemeters die via lora op het internet zijn aangesloten. KPN denkt dat consumentenapparaten met lora in de loop van dit jaar beschikbaar komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl