Desi Bouterse ANP

Nabestaanden van slachtoffers van de Decembermoorden zijn zwaar teleurgesteld over de gang van zaken rondom het proces over de Decembermoorden. De Surinaamse president Bouterse blokkeert het proces. Hij is zelf hoofdverdachte.

"Bouterse weet altijd wel weer een konijn uit de hoge hoed te toveren", zegt Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. "Hij wil niet met zijn barbaarse misdaden uit het verleden worden geconfronteerd."

IMF

De nabestaanden willen nu in gesprek met geldschieter IMF en andere internationale organisaties over hun samenwerking met Suriname. Hoost: "Ik hoop dat de mensen van het IMF in de gaten krijgen met wat voor persoon ze te maken hebben. Wij willen daar wel uitleg over geven."

Hoost zegt dat hij nog wel vertrouwen heeft in de rechtspraak in Suriname. Hij is ervan overtuigd dat Bouterse zich vroeg of laat toch voor de krijgsraad moet verantwoorden. 

Romeo Hoost verloor in 1982 zijn neef Eddy Hoost. Hij was een van de vijftien tegenstanders van het regime van Bouterse die op 8 en 9 december zijn vermoord.

Eddy Hoost, slachtoffer van de decembermoorden ANP

Ook Nederland is bezorgd over de ontwikkelingen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Suriname de verplichting heeft om schendingen van mensenrechten te onderzoeken en daders te berechten. 

Oppositie

"Bouterse maakt zich opnieuw schuldig aan inmenging in een lopende rechtszaak", zegt Mahinder Jogi, fractielid van de grootste Surinaamse oppositiepartij VHP. "Door het toepassen van grondwetsartikel 148 is daar nu weer sprake van."

Volgens Jogi was dat in 2012 ook aan de orde, toen het parlement een omstreden amnestiewet aannam.

STER reclame