AFP

Nederland en Italië kunnen een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaan delen. De landen die erover gaan, zijn unaniem akkoord met dat voorstel dat beide landen gisteren deden, melden bronnen bij de VN. Dat betekent dat Italië volgend jaar in de raad is vertegenwoordigd en Nederland in 2018. 

Gisteren stemde de Algemene Vergadering van de VN voor vijf nieuwe zetels, ieder voor een periode van twee jaar, in 2017 en 2018. Voor vier zetels werd een land gekozen: Zweden, Ethiopië, Kazachstan en Bolivia. 

Voor één zetel staakten de stemmen: in de groep van West-Europese en Overige landen (WEOG) hadden Italië en Nederland na vijf stemrondes allebei 95 stemmen, terwijl een tweederdemeerderheid van 127 stemmen nodig was. 

Signaal van samenwerking

Volgens de regels van de VN moet er worden door gestemd tot een land een tweederdemeerderheid heeft gekregen. Dat kan erg lang duren en dat is ook al vaker voorgekomen. Zo waren in 2006 48 rondes nodig toen Venezuela en Guatemala om een zetel streden. Uiteindelijk trokken beide landen zich terug en kwam Panama in de Veiligheidsraad.

Om zo'n uitputtingsslag zonder resultaat te voorkomen, kwamen Italië en Nederland gisteren met het compromisvoorstel om de zetel te delen. Minister Koenders noemde het "een signaal van Europese samenwerking in de internationale politiek". Vrijdag moet er over het delen van de zetel worden gestemd. 

Het is ongebruikelijk dat twee landen een zetel in de V-Raad delen. De laatste keer was in 1964 en 1965, toen Tsjechoslowakije en Maleisië het deden en enkele jaren daarvoor Polen en Turkije.

STER reclame