ANP

De Surinaamse president Bouterse blokkeert het proces over de Decembermoorden in zijn land. De Surinaamse minister van Justitie en Politie heeft voorafgaand aan de besloten zitting van het parlement die Bouterse bijeen heeft geroepen, gezegd dat de president zich beroept op de staatsveiligheid.

De president, zelf hoofdverdachte in het Decembermoorden-proces, heeft op basis van artikel 148 van de Surinaamse grondwet het recht om in het belang van de staatsveiligheid de rechterlijke macht op te dragen te stoppen met vervolging.  

De Surinaamse krijgsraad gaf drie weken geleden de openbaar aanklager de opdracht om het proces over de Decembermoorden te hervatten. Dat lag sinds 2012 stil vanwege de Amnestiewet die de president vrijwaart van vervolging, maar de krijgsraad stelde die wet buiten werking. De aanklager moet morgen met zijn strafeis komen.

Bouterse vindt dat het buiten werking stellen van de Amnestiewet heeft geleid tot een constitutionele crisis. De krijgsraad was niet bevoegd om het besluit te nemen omdat het parlement de Amnestiewet heeft aangenomen, vindt hij. Bouterse wilde bij aankomst bij het parlement niets zeggen. 

Bouterse komt aan bij parlement Suriname

Het proces over de Decembermoorden begon in 2007. Justitie startte toen de vervolging van ruim twintig personen, inclusief Desi Bouterse, die worden verdacht van betrokkenheid bij de moorden.

STER reclame