Peter Bosz leidt zijn eerste veldtraining als oefenmeester van Ajax Pro Shots

Vroeger leerde Bosz van Ajax, nu leert Ajax van Bosz

tijd van publicatie

Langzaam worden de contouren zichtbaar van het nieuwe Ajax onder Peter Bosz. De 52-jarige Apeldoorner moet de Amsterdammers vooral weer laten aanvallen. De jaren onder Frank de Boer leverden de club liefst vier landstitels op, maar ook veel chagrijn op de tribunes.

De trainer zelf voelt vooral trots. "Trots, dat ik bij zo'n grote club de hoofdtrainer word. Trots, dat de club mij als ideale kandidaat ziet om Frank de Boer op te volgen. Al wordt dat zeker niet makkelijk."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Bosz: bewijzen dat ik de juiste man ben voor Ajax

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Van der Sar: Bosz was de nummer een kandidaat voor Ajax

Dat sentiment is begrijpelijk. Toen Bosz in de jaren 90 zelf ploeterde op het middenveld van Feyenoord, reed hij regelmatig na een training naar Amsterdam. "Dat had te maken met het feit dat wij regelmatig met grote nederlagen naar huis werden gestuurd, ook in de eigen Kuip. Ik wilde weten wat Van Gaal daar aan het doen was. Ik durfde niet uit te stappen, bleef in de auto zitten."

Het is aan mij om te bewijzen dat ik de juiste trainer ben voor Ajax.

Peter Bosz

De leerling van toen is volwassen geworden. Bij AGOVV, Heracles, Vitesse en Maccabi Tel Aviv onderscheidde de trainer Bosz zich met zijn aanvallende manier van voetballen. Hij laat zich niet langer de wet voorschrijven, ook niet bij Ajax. "Hoe ik het ga doen? Op mijn manier." 

Bosz heeft in ieder geval een groot nadeel: hij heeft geen Ajax-verleden. "Natuurlijk is er ook wel weerstand bij sommige supporters", toont Bosz zich begripvol. "Ik merk vooral dat er bij deze club enorm veel mensen zijn met heel veel voetbalknowhow. Het is aan mij om te bewijzen dat ik de juiste trainer voor Ajax ben." 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/1 Bosz: Bergkamp wilde andere rol, heb ik te respecteren

In dat licht is het nieuwtje van de eerste trainingsdag op De Toekomst opmerkelijk. Ajax-icoon Dennis Bergkamp zal komend seizoen niet meer op de bank plaatsnemen tijdens wedstrijden.

"Ik heb met alle leden van de staf vooraf gesproken", vertelt Bosz. "Dennis gaf aan dat hij een andere rol zag voor zichzelf. Dat heb ik te respecteren. Hij vindt dat iedereen vanuit zijn eigen kracht moet werken bij de club. En dat betekent dat hij niet naast mij op de bank gaat zitten, maar wel heel belangrijk gaat zijn op het trainingsveld. Met name met de spitsen en met de jeugd."

Milik, Huntelaar of...?

Volgende maand wacht meteen een cruciale wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League. "Natuurlijk is dat belangrijk, naar die wedstrijden zijn we nu aan het toewerken", aldus Bosz, die het liefst zo snel mogelijk de selectie rond wil hebben. "Ik ben blij dat er weinig is weggegaan. Deze spelers hebben bewezen dat ze goede voetballers zijn."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bosz: Huntelaar is niet de enige optie

In ieder geval wil Bosz er nog een spits bij. Dat zou Klaas-Jan Huntelaar kunnen zijn. "We hebben Arek Milik, dat is onze spits. Oké, hij speelt nu nog op het EK, maar op papier is hij nog hier en dus houd ik rekening met hem. Huntelaar is een geweldige speler, met een geweldig verleden bij deze club. Maar hij is niet de enige spits die aantrekkelijk is voor Ajax."

Kampioenschap

Veel spelers, onder wie aanvoerder Davy Klaassen, voelen nog steeds de kater van de verspeelde landstitel van het vorige seizoen. "Die teleurstelling dreunt nu niet meer na", bezweert Bosz. "De jongens hebben allemaal vakantie gehad. Er is een nieuwe trainer. We gaan vooruitkijken."

Vooruitkijken is ook doelen stellen. "Ons doel is winnen, met aantrekkelijk voetbal. Bij Ajax betekent dat kampioen worden. Ik zou ook graag de beker willen winnen. En de ambitie is om in Europa zo ver mogelijk te komen.

In ieder geval de landstitel, dus. "En als dat op de laatste speeldag moet, dan mag dat ook."

STER Reclame