ANP
NOS Nieuws

Zwijgcontracten in de zorg mogelijk wettelijk verboden

Minister Schippers dreigt met een wettelijk verbod op zwijgcontracten in de zorg. Ze had eerder al aangekondigd dat ze van die contracten af wil. Nu zegt ze dat bestuurders in de zorg er stevige afspraken over moeten maken en dat die voor het eind van het jaar in de code voor zorgbestuurders moeten komen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal er extra op letten. Als de geheimhoudingsovereenkomsten dan nog niet tot het verleden behoren, komt de minister met een wet.

46 meldingen

Het gaat om overeenkomsten tussen zorgbestuurders en patiënten of hun nabestaanden waarin bijvoorbeeld staat dat geen melding wordt gedaan bij de IGZ of dat geen tuchtklacht wordt ingediend. Vaak krijgt de betrokkene in ruil voor de geheimhouding geld.

Schippers riep in april mensen op geheimhoudingsovereenkomsten te melden bij de IGZ. Inmiddels zijn er 46 meldingen gedaan en volgens de IGZ bevatten zes van de gemelde afspraken 'ongewenste elementen'.

Openheid hard nodig

De minister vindt overeenkomsten over geheimhouding een belemmering van de openheid die in de zorg hard nodig is. En afspraken over het niet melden van een calamiteit zijn sowieso niet geldig, benadrukt ze.

In april ontstond ophef na berichten over het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum. Dat betaalde een vergoeding aan de moeder van 21-jarige hockeyer Rogier Mooij, die in het ziekenhuis overleed. Voorwaarde was dat ze geen rechtszaak zou beginnen of naar de media zouden stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl