Michelle Obama en Meryl Streep in Marokko
NOS Nieuws

Witte Huis stopt 100 miljoen dollar in opleiding Marokkaanse meisjes

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

Het Witte Huis investeert bijna 100 miljoen dollar in het stimuleren van scholing voor Marokkaanse meisjes. De Amerikaanse First Lady Michelle Obama was samen met de actrices Meryl Streep en Freida Pinto in Marrakech. Daar spraken ze met Marokkaanse studentes over de uitdagingen die ze moesten overwinnen om naar school te kunnen gaan.

Michelle Obama reisde deze week ook naar Liberia en Spanje. De reis is onderdeel van het project Let Girls Learn. Michelle en haar man Barack Obama startten dit project in maart 2015 met als doel meisjes in de alle landen ter wereld naar school te laten gaan. In Liberia maakten ze bekend 27 miljoen dollar in het onderwijs te steken.

Trouwen of thuis helpen

In Marokko komt zeker 60 procent van de meisjes niet verder dan de basisschool. Vaak is de afstand naar school voor de ouders een reden om hun dochters thuis te houden. Ze vinden onderwijs voor hun dochters ook niet belangrijk en hebben liever dat ze thuis helpen of zo snel mogelijk trouwen.

Er zijn ook veel ouders die simpelweg niet weten hoe ze hun dochters moeten stimuleren om naar school te blijven gaan en na te denken over hun toekomst. Zoals de ouders van Selma Matichi (24) uit Casablanca, een van de studentes die met Michelle Obama in gesprek gingen.

Studente Selma sprak met Michelle Obama

"Ik voelde me hopeloos als ik aan mijn toekomst dacht. Wat ik wilde worden? Ik had geen enkel idee", vertelt Matichi. "We woonden in een arme wijk en om me heen zag ik alleen maar werkloosheid en leeftijdsgenootjes zonder dromen. Wat had het voor zin om na te denken over een toekomst?" School vond ze al lang niet meer leuk, een voortijdig vertrek lag op de loer.

Een educatief centrum dat op initiatief van de Amerikaanse ambassade in haar buurt werd geopend, bleek haar redding. "Ze hielpen me mijn kwaliteiten en interesses ontdekken. En wat ik daarmee kan", zegt ze. "Nu studeer ik Engels." Als ze klaar is met haar opleiding, wordt ze lerares Engels op een openbare school in Marokko. "Daar zijn leraren nodig die hun studenten, en vooral de meisjes, stimuleren. Daar wil ik graag aan bijdragen."

Door vrouwen toegang tot onderwijs te ontzeggen, houd je de ontwikkeling van je eigen land tegen.

Selma Matichi

De presidentsvrouw benadrukte het belang van scholing van meisjes. "De gezondheid van de natie hangt ervan af", zei ze. "De helft van onze samenleving bestaat uit vrouwen. Door die groep toegang tot onderwijs te ontzeggen, houd je de ontwikkeling van je eigen land tegen."

Het geld uit Washington wordt geïnvesteerd in lokale projecten. Het wordt onder meer gebruikt voor zes carrièrecentra in grote steden. Ook wordt er geïnvesteerd in de bewustwording van ouders. Zij moeten uiteindelijk hun dochters naar school laten gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl