NOS Nieuws

Uitbehandelde kankerpatiënten krijgen experimentele medicijnen

Zeker 1700 uitbehandelde kankerpatiënten zijn de afgelopen drie jaar door artsen aan experimentele medicijnen geholpen. Dat meldt de Volkskrant op basis van cijfers van acht farmaceutische bedrijven en gegevens die de krant via de Wet openbaarheid van bestuur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft verkregen.

In Nederland bestaat een regeling waardoor mensen in schrijnende gevallen patiënten medicijnen kunnen krijgen die nog niet zijn goedgekeurd.

Sinds 2013 is deze regeling voor elf kankermedicijnen gebruikt.

Veiligheid

Honderden nieuwe medicijnen zijn nog in ontwikkeling. Het gaat vooral om middelen tegen kanker. Artsen mogen ze pas voorschrijven als ze aantoonbaar veilig en effectief zijn en daarom zijn goedgekeurd.

Maar uitbehandelde patiënten kunnen vaak niet wachten op de vereiste onderzoeken naar de veiligheid en effectiviteit van de medicatie.

Omdat de prijs van veel experimentele middelen nog niet bekend is, stellen veel farmaceuten de medicijnen gratis beschikbaar.

Afhoudend

In Nederland overlijden jaarlijks ruim 40.000 mensen aan kanker. Slechts een klein deel van de kankerpatiënten in Nederland krijgt de nog niet goedgekeurde, niet-geregistreerde, middelen. Dat heeft verschillende oorzaken. Nieuwe medicijnen worden vaak ontwikkeld voor vormen van kanker met zeer specifieke kenmerken. Ook zouden weinig specialisten weten hoe ze de ongeregistreerde pillen kunnen aanvragen.

Verder reageren farmaceuten vaak afhoudend op aanvragen als middelen nog niet ver ontwikkeld zijn, onder meer omdat nog niet helemaal duidelijk is wat het medicijn precies doet voor de patiënt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl