NOS Nieuws

'Overal was bloed, de deuren zaten vol kogelgaten'

Ongekende paniek en chaos braken gisteravond uit op de Atatürk-luchthaven bij Istanbul na explosies en een regen van geweervuur. Drie zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op, waarbij 39 doden vielen. Gevreesd wordt dat dit aantal zal oplopen omdat sommige gewonden er slecht aan toe zijn.

Een ooggetuige zag een van de terroristen op een meter of vijftig afstand. "Hij schoot in het wilde weg", zei de Zuid-Afrikaan tegen persbureau AP.

Geweervuur

De schutter droeg volgens de man zwarte kleding en was niet gemaskerd. "We doken achter een balie, maar ik keek er ook overheen om hem in de gaten te houden. Er klonken twee explosies kort achter elkaar. De terrorist was inmiddels opgehouden met schieten, maar kwam naar ons toe. Hij hield het wapen onder zijn jas en keek waakzaam om zich heen, alsof hij bang was dat iemand hem zou aanvallen. Uiteindelijk liep hij in de richting van een lift. Intussen hoorden we meer geweervuur en nog een explosie, daarna was het over."

'Een man had gaten in zijn rug'

Een reiziger die net was aangekomen uit Duitsland, vertelt hoe ze zich op de grond gooide na een explosie. "Overal was bloed en er lagen hier en daar lichaamsdelen op de grond. De deuren zaten vol kogelgaten."

Een Amerikaanse toerist zag hoe mensen van een kant werden beschoten. "Tijdens het wegrennen, hoorden we explosies. Toen we buiten waren hoorden we weer een knal. Ik zag mensen die erg gewond waren."

Iedereen maakte zich uit de voeten, sommigen vielen over elkaar heen.

Ooggetuige

Na een "enorm luide knal" zag een Turkse vrouw in de aankomsthal een deel van het dak naar beneden komen. "De schade is enorm, je herkent het vliegveld niet meer."

Een reiziger zei tegen CNN dat hij een "enorme menigte gillende mensen" zag toen hij vanuit het vliegtuig de luchthaven opliep. "Iedereen maakte zich uit de voeten, sommigen vielen over elkaar heen. Overal op de vloer waren bloedvlekken."

De Turkse Osman Ucar stond op zijn bagage te wachten toen hij een luide knal hoorde. "De politie riep dat we op de grond moesten liggen. Er werd op de politie geschoten en de politie schoot terug. De bagageband beschermde ons."

Even later explodeerde een bom, zei Ucar. Hij zag hoe daarbij mensen om het leven kwamen.

Veel doden bij aanslag Istanbul

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl