"De coalitie is een ramp voor Nederland", klonk het vrolijk tijdens de jaarlijkse borrel voor Kamerleden van de PvdA en VVD in Den Haag. PvdA-leider Samsom zong daar dinsdag een lied over de regering en zijn conclusie is helder: "het is allemaal de schuld van Diederik".

Dat is te zien in een opname van het liedje die via De Telegraaf naar buiten is gekomen. Ook zijn partijgenoten moeten het ontgelden: "Bij jullie (VVD) wordt altijd gelachen bij ons nooit, want Jan Vos heeft op tv de boel verklooid. De zieken zijn de klos met die Van Rijn, en Jetta doet de ouderen dagelijks pijn."

Wat er op deze jaarlijkse borrel gebeurt, hoort eigenlijk binnenskamers te blijven, zegt verslaggever Xander van der Wulp. "Dat dit opvallende optreden van Samsom nu wel naar buiten komt, zullen ze bij de PvdA helemaal niet erg vinden", denkt hij. "Samsom creëert op deze manier z'n eigen 'Correspondents' dinner'-momentje." Toen premier Rutte die eerder dit jaar hield, kreeg hij veel lof voor zijn humor. 

"Samsom neemt zichzelf op de hak en laat zien dat hij zichzelf toch echt niet altijd bloedserieus neemt", aldus Van der Wulp. "Tegelijk deelt hij de eerste speldenprikjes uit naar zijn mogelijke tegenstanders bij de interne lijsttrekkersverkiezing: Asscher en Aboutaleb." 

STER reclame