ANP
NOS Nieuws

Arib: optreden Kuzu en Öztürk 'Kamerlid onwaardig'

In de Tweede Kamer is uiterst geïrriteerd gereageerd op de Kamerleden Kuzu en Öztürk, die vandaag opnieuw vroegen of de stemmingen volgende week geschrapt kunnen worden, omdat zij vanwege het Suikerfeest niet kunnen komen. Gisteren sprak de Kamer ook al over dit verzoek. Beelden daarvan zetten Kuzu en Öztürk op YouTube.

Kuzu vroeg vandaag tijdens de Regeling van Werkzaamheden, waarin Kamerleden kort kunnen toelichten wat zij op de agenda willen zetten, opnieuw om tijdens het feest aan het einde van de ramadan geen stemmingen te plannen.

Kamervoorzitter Arib greep herhaaldelijk in omdat Kuzu en Öztürk zich niet aan de Kamerregels hielden door zelf het woord te nemen en te lang aan het woord te zijn.

Agenda overvol

De twee Kamerleden kregen opnieuw geen steun voor hun voorstel. De andere fracties wezen hun verzoek met verschillende argumenten af, bijvoorbeeld omdat het Suikerfeest geen nationale feestdag is, niet iedere moslim het op dezelfde dag viert en de Kameragenda overvol is.

Öztürk was er gisteren al over begonnen bij de commissie Binnenlandse Zaken. Kuzu en Öztürk maken geen deel uit van die commissie Binnenlandse Zaken, maar mochten op hun verzoek aanschuiven. De Kamervoorzitter wees het uitstel van stemmingen namens de rest van de Kamerleden af.

Toen bleek dat er onvoldoende steun was, kondigden de twee Kamerleden op de Facebook-pagina van hun partij Denk aan dat ze vandaag een hoofdelijke stemming zouden aanvragen. Maar zo'n stemming zat er niet in, want zij hadden zelf geen motie over dit onderwerp ingediend.

Niet chic

Daarom ging Kuzu de discussie aan tijdens de regeling van de agenda, een deel van de vergadering dat niet voor discussies is bedoeld. Kamervoorzitter Arib brak hem af, omdat hij te lang doorsprak. Het Kamerlid zei dit niet chic te vinden.

Daarop zei de Kamervoorzitter dat zij het niet chic vond dat de Kamerleden van Denk een filmpje op Facebook en YouTube plaatsten "met knip- en plakwerk", waarmee ze hun collega's in een kwaad daglicht willen stellen. "En dat is niet de eerste keer. Dit is een Kamerlid onwaardig."

Dit is een Kamerlid onwaardig.

Kamervoorzitter Arib

Arib kreeg openlijke steun van CDA-Kamerlid Keijzer. Zij wees erop dat Öztürk gisteren aan het eind van het debat zijn collega's al waarschuwde voor de publiciteit: "We zullen zien wie er morgen voor 'verbinding' gaan en wie niet."

Volgens Keijzer doen de Kamerleden Kuzu en Öztürk hun zaak met hun optreden geen goed. "En dat is buitengewoon jammer. Want er is in onze samenleving absoluut sprake van discriminatie en daar moeten we het zeker over hebben, maar niet op de manier waarop dat door deze twee heren de afgelopen tijd wordt gedaan."

'Men heeft het helemaal gehad met de manier hoe Denk politiek bedrijft'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl