De staat krijgt 895 miljoen euro voor Propertize, de vastgoedtak van het voormalige SNS Reaal ANP

Staat verkoopt vastgoedtak SNS met winst

time icon

De regering heeft een koper gevonden voor Propertize, de genationaliseerde vastgoedtak van SNS. Een Amerikaans consortium van zakenbank JP Morgan en investeringsmaatschappij Lone Star uit Texas betaalt 895 miljoen euro.

SNS werd drie jaar geleden genationaliseerd. De bank en verzekeraar, die toen nog SNS Reaal heette, was zwaar in de problemen gekomen door de verliesgevende vastgoedtak. NL Financial Investments (NLFI) beheert sindsdien namens de regering de overheidsbelangen in banken en verzekeraars.

Volgens NLFI was vorig jaar december de vastgoedmarkt weer voldoende aangetrokken voor een verkoop van Propertize. Dat verkoopproces is nu afgerond met de deal met de Amerikanen. NLFI beheert ook nog steeds een deel van de aandelen van ABN Amro en verzekeraar ASR. Die werden eerder ook genationaliseerd als gevolg van de internationale bankencrisis.

Minister Dijsselbloem verwacht dat de redding van SNS Reaal, als geheel, de schatkist uiteindelijk zo'n 32 miljoen euro kan opleveren. Maar dat hangt ook af van wat er gaat gebeuren met de SNS Bank. Die is nu nog in handen van de staat. 

STER Reclame