ANP

Het Indiase Tata Steel koopt de komende jaren voor honderden miljoenen euro's aan nieuwe machines voor de staalfabriek in IJmuiden.

Er komt onder meer een nieuwe continugietmachine. Daar gaat vloeibaar staal in en komt het er als een plak uit. Er staan nu twee van die machines in IJmuiden. De derde moet over drie jaar in bedrijf zijn.

In 1990 werd een tweede continugietmachine geïnstalleerd ANP

Ook koopt het bedrijf een nieuwe haspel waarmee extra dik staal kan worden opgerold. Het bedrijf wil hoogwaardig staal maken voor de automobielindustrie. De fabrikanten willen steeds dunner staal, maar dat staal moet ook steeds steviger zijn.

De investeringen leveren geen nieuwe banen op, omdat de nieuwe machines deels vervanging zijn van de oude apparatuur. Er werken momenteel zo'n 7000 mensen bij de staalfabriek in IJmuiden.

Vertrek

Tata Steel kondigde eerder aan de Britse staalfabrieken te verkopen. Het was de vraag of het Indiase bedrijf wel toekomst zag in de fabriek in IJmuiden. 

Het is spannend in de staalindustrie vanwege de heftige concurrentie

Directeur Hans van den Berg

"Dat was zeker spannend", zegt directeur Hans van den Berg van Tata Steel IJmuiden. "Het is sowieso spannend in de staalindustrie, vanwege de heftige concurrentie uit onder meer het Verre Oosten."

Volgens hem loopt Tata Steel in Nederland met deze investeringen straks weer voorop. "Er is groot vertrouwen van het moederconcern in de IJmuidense staalfabriek."

STER reclame