NOS Nieuws

Huizenkopers nemen steeds grotere risico's

Huizenkopers nemen steeds grotere risico's bij het kopen van een huis, concluderen rechtsbijstandsverzekeraar DAS en de Vereniging Eigen Huis (VEH). DAS ziet het aantal geschillen tussen kopers en verkopers de afgelopen vijf maanden met een kwart toenemen.

Deels komt dit doordat er meer huizen worden verkocht. Daarnaast signaleren DAS en de VEH dat huizenkopers roekelozer worden nu de gekte op de huizenmarkt toeneemt. Vooral in de randstad speelt dit. Steeds vaker doen mensen een bod zonder ontbindende voorwaarden van bijvoorbeeld financiering. Ook kijken ze niet goed naar verborgen gebreken.

Overhaast

"Mensen doen vaak overhaast een te hoog bod zonder voorbehoud van financiering omdat ze er twee of drie keer naast hebben gegrepen", zegt Hans André de la Porte van de VEH in het NOS Radio 1 Journaal. Het risico hiervan is groot. Want zelfs als je de financiering niet rond krijgt, dan zit je aan de koop vast. "Als je niet kan afnemen, is de boete tien procent van de koopsom. Dat kan om enorme bedragen gaan."

Een ander probleem waar kopers steeds vaker tegenaan lopen, is dat hun bod hoger is dan de taxatiewaarde. "Mensen staan er niet bij stil dat het bedrag boven de taxatiewaarde niet mee wordt gefinancierd door de bank vanwege strengere regels", zegt André de la Porte.

Geen buffer meer

Ook hebben kopers geen buffer meer over om tegenvallers te betalen na aankoop, als bijvoorbeeld het dak vervangen moet worden of andere grote reparaties moeten worden uitgevoerd.

DAS en de VEH waarschuwen daarom voor overhaaste aankopen. Daarbij wijst de VEH er op dat mensen die toch hun bedenkingen hebben bij hun aankoop, er nog vanaf kunnen als ze snel zijn. "Binnen drie werkdagen na het tekenen van het koopcontract kan je nog terug zonder dat je een boete hoeft te betalen", aldus André de la Porte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl