Volgens Leggeri reizen er nu 13 tot 14 keer zoveel vluchtelingen naar Italië dan er vluchtelingen van Turkije naar Griekanland reizen.
NOS Nieuws

'Meer vluchtelingen dan ooit via Italië'

Meer vluchtelingen dan ooit wagen de oversteek naar Italië. Volgens Fabrice Leggeri, directeur van grensbewakingsagentschap Frontex, komen er vanuit Libië dertien tot veertien keer zoveel vluchtelingen naar Italië als er van Turkije naar Griekenland gaan.

Leggeri zegt in Duitse media dat de toename vooral te maken heeft met het vluchtelingen-akkoord tussen de EU en Turkije. Vluchtelingen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsstatus, worden nu door Griekenland teruggestuurd naar Turkije. Hierdoor is het aantal vluchtelingen dat via Griekenland naar Europa reist afgenomen.

Leggeri maakt zich zorgen over de situatie op de Middellandse Zee. Volgens hem ligt het aantal illegale grensoverschrijdingen tussen Libië en Italië hoger dan het aantal illegale grensoverschrijdingen in de rest van Europa samen. Hij verwacht dat er dit jaar zo'n 300.000 vluchtelingen via het noorden van Afrika naar Europa zullen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl