EPA

De Britse premier Cameron wordt aan het begin van de middag verwacht in Brussel voor topoverleg over de gevolgen van het brexit-referendum. Het wordt de eerste confrontatie tussen Cameron en Europese leiders sinds de Britten ervoor kozen om uit de Europese Unie te stappen.

Cameron ontmoet vanaf 14.00 uur voorzitter Tusk van de Europese Raad en Commissievoorzitter Juncker. Ook spreekt hij met premier Rutte, die nog tot donderdag EU-voorzitter is. Later schuift Cameron aan bij de Europese top, waar hij de leiders van de 27 achterblijvende EU-lidstaten bijpraat over de situatie.

Een van de gespreksonderwerpen zal zijn wanneer Groot-Brittannië het proces voor uittreding in gang zet. EU-leiders willen dat Londen nu haast maakt met de voltrekking van de brexit, maar Cameron wil dat proces overlaten aan zijn opvolger. Boris Johnson, die hoge ogen gooit als het gaat om het premierschap, heeft al laten weten dat hij "geen haast" heeft.

Nieuwe premier

Cameron kondigde vrijdag zijn vertrek aan. Hij wilde dat Groot-Brittannië in de EU zou blijven. Zijn partijgenoot Johnson, die het Leave-kamp aanvoerde, wordt nu gezien als belangrijkste premierskandidaat. Andere geïnteresseerden kunnen zich nog tot donderdag melden.

Minister Osborne van Financiën zegt in The Times dat hij zich niet kandidaat stelt. Osborne werd ooit gezien als potentiële opvolger van Cameron, maar hij acht zichzelf niet in staat om voor eenheid te zorgen in de Conservatieve Partij. Net als Cameron was Osborne tegen een brexit.

STER reclame