EPA

De leiders van Mexico, de VS en Canada sluiten deze week een akkoord waarin staat dat in 2025 de helft van de gezamenlijke elektriciteitsbehoefte van duurzaam opgewekte stroom afkomstig is. Nu is dat nog 37 procent. De verbetering kan worden bereikt door efficiënter gebruik van elektriciteit en meer gebruik te maken van windenergie, zonne-energie en andere duurzame energiebronnen, zegt het Witte Huis.

Van de drie landen staat de VS voor de grootste opgave. Het land neemt 75 procent van het gezamenlijke elektriciteitsverbruik voor zijn rekening. Toch denkt het Witte Huis dat de doelstelling haalbaar is. Een woordvoerder wijst erop dat de kostprijs van schone energie veel sneller daalt dan een aantal jaren geleden nog voor mogelijk werd gehouden.

President Obama, president Pena Nieto (Mexico) en premier Trudeau (Canada) ontmoeten elkaar donderdag in de Canadese hoofdstad Ottawa. Pena Nieto zal daar ook Mexico's doelstelling voor het terugdringen van methaanuitstoot bekendmaken. De uitstoot van methaangas draagt bij aan de opwarming van de aarde. Obama en Trudeau beloofden eerder dit jaar al dat ze de uitstoot van methaan in tien jaar willen terugdringen tot 40 procent van het niveau van 2012.

STER reclame