Abortuspil

De abortuspil: hoe werkt het?

De abortuspil moet je gewoon bij de huisarts kunnen krijgen, vindt minister Schippers van Volksgezondheid. De wet verbiedt dat en die gaat ze daarom veranderen.

Wat doet de pil precies?

Tot 6,5 week nadat je zwanger bent geworden, kun je met de abortuspil de zwangerschap afbreken. Dat betekent dat je nog zestien dagen hebt om de pil te slikken, op het moment dat je doorhebt dat je overtijd bent (je wordt niet ongesteld, terwijl het daar wel de tijd voor is).

'De pil' suggereert dat het om één tablet gaat. Maar de abortuspil bestaat uit verschillende pillen die samen de zwangerschap stoppen.

Hoe gaat het in zijn werk? Om te beginnen ga je naar de abortuskliniek of het ziekenhuis. Daar neem je de eerste tabletten om de aanmaak van progesteron te stoppen. Dit stofje bevordert de groei van de bevruchte eicel, maar de tabletten houden dat dus tegen.

De vrucht

Thuis slik je enkele dagen later de volgende tabletten. Deze kun je onder je tong laten smelten of in de vagina inbrengen. De baarmoeder trekt dan samen, waardoor de embryo wordt afgestoten.

Schippers wil er met de nieuwe wet voor zorgen dat je niet meer naar de abortuskliniek of naar het ziekenhuis hoeft. Als de nieuwe wet ingaat, kun je gewoon naar de huisarts voor een recept om de pil bij de apotheek op te halen.

De abortuspil wordt nog wel eens verward met de morningafterpil, die wél bij apotheek en drogist verkrijgbaar is. Het verschil met de abortuspil is dat een morningafterpil zwangerschap voorkomt, terwijl de abortuspil een zwangerschap afbreekt.

Je kunt de morningafterpil maximaal drie dagen na onbeschermde seks innemen. In die tijd heeft de vrucht nog geen kans gehad zich te nestelen en te ontwikkelen. Dan ben je dus nog niet echt zwanger.

Deel artikel: