EPA

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagt de kredietstatus van Groot-Brittannië. Niet met één, maar met twee stappen. Van AAA+ naar AA. Dat betekent dat het land minder kredietwaardig wordt geschat. Reden daarvoor is de keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten.

Die stap leidt tot zoveel onzekerheid, dat S&P een verdere verlaging op korte termijn niet uitsluit. "Deze verlaging weerspiegelt de risico's voor economische ontwikkeling, de rol van het pond en de integriteit van het Verenigd Koninkrijk als er bijvoorbeeld nog een referendum over Schotse onafhankelijkheid komt", aldus de kredietfirma. 

Laatste triple-A status

Het besluit van S&P komt niet als een verrassing. De kredietbeoordelaar liet vrijdag al weten dat de hoogste rating onhoudbaar was geworden door de verwachte nadelen van de brexit. 

Groot-Brittannië heeft nu bij geen enkele grote kredietbeoordelaar nog de triple-A rating. Fitch schaalde het land eerder al een stap lager in en ook Moody's hanteert een lagere status. Die laatstgenoemde verlaagde dit weekend ook nog het vooruitzicht van Groot-Brittannië van stabiel naar negatief. 

STER reclame