Extra geld voor grotere toegankelijkheid schuldhulp

anp

Het kabinet trekt de komende drie jaar 7,5 miljoen euro extra uit voor schuldhulpverlening. Ook start staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een onderzoek naar de toegankelijkheid van schuldhulp in de praktijk.

Vier jaar geleden ging de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) van start. Die moet ervoor zorgen dat mensen met financiële problemen geholpen worden op een passende manier. Maar uit eerder onderzoek blijkt dat tienduizenden mensen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben omdat gemeenten alleen mensen toelaat die aan strenge criteria voldoen.  

Ongeveer een op de zes huishoudens in Nederland heeft financiële problemen. Bij ruim 800.000 Nederlanders zijn de problemen zo groot, dat ze er zelf niet uit kunnen komen. Volgens een ruwe schatting van het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht kloppen jaarlijks 150.000 Nederlanders tevergeefs aan bij gemeentelijke schuldhulp. Zij voldoen dan niet aan de strenge eisen, bijvoorbeeld omdat ze in echtscheiding liggen, een eigen woning hebben of ZZP'er zijn. 

Ook Klijnsma heeft het idee dat er mensen zijn die tevergeefs bij gemeenten aankloppen. "Zij mogen zich niet in de steek gelaten voelen. Daarom wil ik de schuldhulpverlening toegankelijker, transparanter en toegankelijker maken." 

De Inspectie gaat het onderzoek uitvoeren. Mocht daaruit blijken dat de schuldhulpverlening niet toegankelijk genoeg is, dan wordt de wet aangescherpt, belooft Klijnsma. 

NVVK

Volgens de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening, is dat niet genoeg. "Wij willen dat het kabinet de wet zo snel mogelijk aanpast", zegt Joke de Kock. Volgens haar moet de toegang tot schuldhulpverlening verbreed worden.  "Geen categorale uitsluiting meer, zodat iedereen, dus ook bijvoorbeeld eigen woningbezitters en ZZP-ers bij gemeenten terecht kunnen voor hulp bij schulden.

STER Reclame