Bondskanselier Merkel verwelkomt Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad
NOS Nieuws

Europese leiders willen rust na stem voor brexit

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

Na een weekend vol grote woorden, waarbij de toon vaak hard was, is de nieuwe week begonnen met meer verzoenende woorden. Vooral de Duitse bondskanselier Merkel wil dat de Britten tijd krijgen om orde op zaken te stellen. Ze spreekt vanavond met de Franse president Hollande, premier Renzi van Italië en met Tusk, de voorzitter van Europese Raad. Merkel hoopt dat de belangrijkste leiders meer nuance in het debat kunnen brengen.

De toppolitici in Europa zijn geschrokken van met name de financiële effecten van de brexit. Ook vandaag kregen niet alleen in Londen, maar ook in Italië en Spanje vooral de aandelen van banken forse tikken.

Rust in het debat betekent niet dat de procedures worden veranderd. De Britten moeten zelf aangeven dat ze de Europese Unie willen verlaten. Tot artikel 50 van het Verdrag van Lissabon (waarin het vertrek van landen uit de EU is geregeld) in gang is gezet worden er geen gesprekken gevoerd met Groot-Brittannië, ook geen informele. Dat benadrukten de leiders van Duitsland, Frankrijk en Italië vanavond ook in Berlijn.

Geen wraak

De verzoenende toon was eveneens hoorbaar bij een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry aan Brussel. "De VS wil een sterke Europese Unie waarmee we kunnen praten over belangrijke zaken als terrorisme, klimaatverandering en migratie. We willen graag samenwerken."

Kerry benadrukte dat niemand in deze tijden het hoofd moet verliezen. "Er is geen ruimte voor wraakgevoelens", zo gaf hij de Europese leiders mee aan de vooravond van hun ontmoeting. Morgen is er in Brussel een extra top, waaraan ook de Britse premier Cameron nog meedoet.

Opstappen

Eerder op de dag werden verschillende leiders nog opgeroepen om af te treden. Zo vond de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken dat de voorzitter van de Europese Commissie Juncker moet vertrekken. "Hij is niet de juiste man op de juiste plek", aldus de minister.

Uit Polen kwam later ook een oproep aan Donald Tusk om te vertrekken. Maar dat idee kwam van Jaroslaw Kaczynski, de leider van de regerende PiS-partij in Polen en rivaal van Tusk in eigen land.

Het Europees Parlement debatteert morgen over de gevolgen van de brexit. Vandaag werden de vergaderingen in afwachting van dat debat even opgeschort.

Vanwege de brexit schuift NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg morgen aan bij de Europese Raad, waarin de leiders van de EU-lidstaten bijeenkomen. Stoltenberg zei eerder al dat de NAVO belangrijker is geworden door het besluit van de Britten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl