Cameron: geen nieuw referendum brexit

time icon
EPA

Er komt geen nieuw referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie, zegt premier Cameron. Hij vertelde in het Lagerhuis dat de uitkomst van het referendum niet goed is voor Groot-Brittannië, maar dat de keuze van het volk moet worden gerespecteerd. 

Cameron reageert hiermee op de roep om een tweede referendum. Een petitie voor een nieuwe volksraadpleging is online ondertekend door 3,7 miljoen mensen. 

De premier roept het parlement op om een vertrek van de Britten uit de EU niet te blokkeren. De premier had een waslijst aan opmerkingen:

- Cameron hoopt dat Frankrijk grenscontroles blijft uitvoeren aan de Franse kant van Het Kanaal, en dat de controles niet van Calais naar Engeland worden verplaatst.

- Hij zegt dat de Britse financiële wereld een brexit aankan. Dat blijkt volgens hem uit stresstests uit het verleden. Als het nodig is, grijpt de Bank of England in.

- De premier wil dat de financiële sector en de burgemeester van Londen zich sterk maken voor een goede band met de Europese Unie.

- Groot-Brittannië wil een commissaris in de Europese Commissie houden zolang het lid is van de EU. “We betalen nog, dus we hebben recht op een commissaris”, zei Cameron. Eurocommissaris Hill, tegenstander van een brexit, is opgestapt.

- Cameron is bezorgd over intimiderende opmerkingen tegen buitenlanders. Hij belooft de Poolse premier dat alle Polen in Groot-Brittannië worden beschermd.

- Hij wil echt niet aanblijven als premier, ondanks een oproep in het Lagerhuis van zijn partijgenoot Gerald Howarth.

- Ook al stapt Groot-Brittannië uit de Europese Unie, dat betekent niet dat de Britten Europa en de rest van de wereld de rug toekeren, zei hij.

- De premier zal zich niet bemoeien met de verkiezing van zijn opvolger. Cameron blijft neutraal.

Schotland

Schotten lieten in het Lagerhuis ook van zich horen. Een lid van de Schotse partij SNP zei na de toespraak van Cameron dat Schotland niet tegen zijn wil uit de EU stapt. In Schotland stemde een meerderheid van de inwoners tegen een brexit. De kans is groot dat de Schotten zelf een referendum organiseren.

STER Reclame