De grenspost tussen Noord-Ierland en Ierland, en binnenkort de Europese buitengrens.

Noord-Ierland in verwarring na brexit

In Noord-Ierland is de verwarring groot na de uitkomst van het brexit-referendum. Een meerderheid stemde voor blijven in de Europese Unie. Zelfs unionisten, protestanten die zich op en top Brits voelen, stemden 'remain'.

Bij veel Noord-Ieren overheerst de twijfel. Zijn ze Brit, Ier, Noord-Ier of Europeaan? Wat betekent het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU voor Noord-Ierland? Verslaggever Tom Kleijn peilde de stemming in Belfast.

Noord-Ierland in verwarring na brexit

In het vredesverdrag dat in 1998 in Noord-Ierland werd gesloten, is afgesproken dat Noord-Ieren zowel een Iers als een Brits paspoort mogen hebben.

Sinds de uitslag van het referendum vragen veel Ieren, onder wie zelfs de meest standvastige unionisten, een Iers paspoort aan. Iets wat iedereen tot voor kort voor onmogelijk hield.

Bijna 90 procent van het inkomen van Noord-Ierse boeren bestaat uit Europese subsidie. Dat gaat Londen nooit betalen.

Bob McCoubrey

Ook de van oorsprong katholieke horecaondernemer Bob McCoubrey gaat deze week een Iers paspoort regelen. "Ik wil bij Europa blijven horen."

Hij vindt de brexit rampzalig voor Noord-Ierland. "Bijna 90 procent van het inkomen van Noord-Ierse boeren bestaat uit Europese subsidie. Het vredesproces is voor een heel groot deel gesubsidieerd door Europa. Die financiële verplichtingen gaat Londen nooit overnemen. Ze hebben het geld niet, en zijn bovendien niet geïnteresseerd in Noord-Ierland."

Columnist Fintan O'Toole

De Ierse columnist Fintan O’Toole, werkzaam voor de Irish Times, bevestigt dat het verwarrende tijden zijn. Hij hoopt dat het vredesproces niet onder druk komt te staan door de "overwinning van Engels nationalisme", of ontploft omdat de Noord-Ierse nationalistische partij Sinn Féin, net zoals de Schotten, een referendum wil over de band met Groot-Brittannië.

Verenigd Ierland

Maar een Verenigd Ierland ziet O’Toole er niet zo snel van komen. Hij ziet eerder een unie ontstaan tussen Schotland en Noord-Ierland.

"Noord-Ieren zijn altijd meer verbonden geweest met Schotland dan met Engeland, en beiden willen lid blijven van de Unie. Het klinkt wellicht als een fantasie, maar we leven op dit moment in een fantasiewereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl