'Wat goed is, is goed. En Jorrit Croon is een goede speler'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hockeytalent Croon in tranen na olympische selectie

Het lijkt een sprookje. Of op zijn minst een hoofdstuk uit een jongensboek. Deze zomer zal de 17-jarige Jorrit Croon waarschijnlijk de jongste hockeyer ooit op de Olympische Spelen worden.

"Ik werd om 11.15 uur gebeld", vertelt Croon over zijn selectie in de olympisch ploeg. "Het was heel kort. Hij zei: 'Met Max, gefeliciteerd. We gaan samen naar Rio deze zomer'. Toen hing hij alweer op. Ik ben naar beneden gegaan, waar mijn familie stond. En ik begon gewoon keihard te huilen."

Toen Caldas zijn belrondje had afgerond, belde hij toch nog maar even terug. Caldas: "Ik wilde even checken of hij wel naar mij had geluisterd. De boodschap was doorgekomen."

Even voorstellen

Wie is die Jorrit Croon? Het talent uit Leiderdorp scoorde bij zijn debuut in de hoofdklasse, begin 2015 tegen Schaerweijde. Hij was toen 16 jaar en 29 dagen oud. In het afgelopen seizoen bemachtigde hij een vaste plaats op het middenveld van HGC, waarmee hij de play-offs haalde. Een veelbelovende start voor een 17-jarig talent, maar toch geen achtergrond voor een olympische uitverkiezing?

"Ik doe niet aan leeftijd, ik doe niet aan paspoorten", verklaart de bondscoach zijn keuze. "Wat goed is, is goed. En Jorrit is een goede speler."

1/2 Jorrit Croon op 22 maart 2015 namens HGC in duel met Hidde Kruize van Rotterdam Pro Shots
2/2 Jorrit Croon aan de bal namens Jong Oranje tegen Jong Engeland Pro Shots

Bondscoach Caldas ontdekte het talent als lid van de trainingsgroep van Oranje, waar Croon sinds januari deel van uitmaakt. Opvallend is dat de Argentijnse coach in Croon geen aanvulling ziet voor het middenveld, maar hem als een aanvallende kracht beschouwt. Caldas geeft zelfs de voorkeur aan Croon boven de ervaren Constantijn Jonker.

Caldas: "Wij kunnen bij hem de bal kwijt, hij is zeer balvast. Hij kan linies verbinden en ook zelf iets creëren met zijn acties. In de voorste linies bestonden de meeste twijfels bij ons. Hij heeft die twijfels kunnen wegnemen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Caldas: ik kijk niet naar leeftijd

Van der Horst: Croon laat zijn stick spreken

"Iedereen is heel erg blij dat hij mag gaan", bevestigt aanvoerder Robert van der Horst. "Je kan het verrassend noemen. Maar ondanks zijn leeftijd is hij al ontzettend volwassen, zowel binnen als buiten het veld. Hij laat het al het hele seizoen zien. Misschien wel zonder het zelf te beseffen, trekt hij al het hele seizoen de kar bij HGC. Alleen door zijn stick te laten spreken."

1/2 Robert van der Horst debuteerde als 20-jarige bij de Champions Trophy van 2004 in Pakistan en speelde sindsdien 259 interlands ANP
2/2 Robert van der Horst als 23-jarige op de Olympische Spelen van 2008 in Peking ANP

Voor de 31-jarige Van der Horst worden het de derde Olympische Spelen. Acht jaar geleden was hij een van de talenten in de Nederlandse ploeg. "In Peking was ik met 23 jaar een van de jongsten van het toernooi. Daar werden we vierde, in Londen tweede. Dus we hebben de stijgende lijn te pakken."

"Laten we Jorrit Croon niet te veel hypen", waarschuwt Van der Horst. "Als hij straks in Rio even uit de pas loopt, dan halen we hem er wel weer bij."

Van der Horst: als Croon even uit de pas loopt, trekken we hem er wel bij

Oranje-aanvoerder Robert van der Horst over de verrassende selectie van de 17-jarige Jorrit Croon voor de Olympische Spelen.

Brinkman: Caldas neemt een gok

Voor oud-international Jacques Brinkman was de selectie van Croon niet helemaal verrassend. "Selecteren is ook een kwestie van smaak. Croon komt toch een beetje uit het niets. Maar bondscoach Caldas zorgt altijd voor een verrassing in zijn selectie."

Brinkman ziet een parallel met het handelen van de Argentijn als bondscoach van de hockeysters. "In 2014 was Xan de Waard zijn verrassing. Zij was pas 18 toen ze scoorde in de WK-finale in Den Haag. Ik denk dat Max nu weer dacht: ik neem Croon mee, misschien maakt hij in de olympische finale de beslissende goal."

Brinkman: Caldas gokt met selectie Croon

Oud-hockeyinternational Jacques Brinkman stelt vraagtekens bij de selectie van de 17-jarige Jorrit Croon voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Toch stelt Brinkman wel vraagtekens bij de keuze van de bondscoach. "Het is wel bijzonder dat hij Croon verkiest boven Constantijn Jonker. Die heeft negentig interlands achter zijn naam, scoorde daarin 35 doelpunten. Deze week scoorde hij nog even twee doelpunten tegen Nieuw-Zeeland. Toch geeft Caldas de voorkeur aan Croon, terwijl die niet eens als aanvaller, maar als middenvelder speelt bij HGC. Dus Caldas neemt wel degelijk een gok."

STER Reclame