Uitchecken op Rotterdam CS Paul Funke

Treinreizigers met een persoonlijke OV-chipkaart kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor een dienst die hun een seintje geeft als ze vergeten uit te checken. Met de dienst wil NS ervoor zorgen dat minder mensen vergeten uit te checken.

NS meldt dat deelnemers een e-mail krijgen waarmee ze het te veel afgeschreven bedrag bij de kaartautomaat kunnen terugkrijgen. Op vaste trajecten krijgen reizigers met de NS Extra-dienst het bedrag automatisch terug.

Naast de waarschuwingsmail wordt er al geëxperimenteerd met een app en bluetooth-signalen op de stations Schiphol en Utrecht Centraal. Hiermee krijgen reizigers een waarschuwing als ze vergeten uit te checken. 

In 2014 leverden reizigers die vergeten uit te checken vervoerders ruim 16 miljoen euro op. Het ging om ruim 7,3 miljoen ritten met de bus, trein of metro. 

Privacy

Reizigers die zich aanmelden voor de check-uit-alert geven de NS toestemming om hun reisgedrag te volgen. NS wil de data gebruiken om reizigers eventueel te waarschuwen voor werkzaamheden op hun traject. Volgens een woordvoerder worden de gegevens niet gebruikt voor commerciële doeleinden. 

Voor reizigers die NS geen inzicht willen geven in hun reisgedrag verandert er niks. Zij kunnen het geld wel terugvragen, maar kunnen zonder toestemming geen waarschuwingen ontvangen. 

Eerder werd NS op de vingers getikt door het College Bescherming Persoonsgegevens, omdat de vervoerder de privacy van reizigers schond. 

STER reclame