Arrestatie in Istanbul rond de Gay Pride
NOS Nieuws

Politie in Istanbul arresteert leden van Gay Pride-organisatie

In Istanbul heeft de politie vijftien mensen opgepakt van de organisatie van de Gay Pride, zegt de Duitse Europarlementariër Terry Reintke. Volgens haar zijn ze vastgezet omdat ze een persbericht hebben uitgebracht waarin ze het afblazen van de mars hebben veroordeeld. Ze wilden ook een verklaring voorlezen.

Reintke, die lid is van de Groenen, is zelf ook enige tijd vastgehouden.

De Gay Pride werd gisteren afgelast, volgens de autoriteiten omdat ze niet konden instaan voor de veiligheid van de deelnemers. De inlichtingendiensten zouden aanwijzingen hebben voor een terreurdreiging.

Volgens het persbericht van de Gay Pride heeft de gouverneur van Istanbul gezegd dat de parade niet kon doorgaan omdat deze actie "gevoelig lag" en "niet netjes" werd gevonden.

Kleine groepen

De organisatie van de Gay Pride had mensen opgeroepen om toch in kleine groepen te verzamelen in de buurt van de winkelstraat Istiklal Caddesi en het Taskim Plein. Daar stond ook de oproerpolitie klaar. Er zijn berichten dat de politie traangas heeft gebruikt om groepen uit elkaar te drijven. Mensen die het gebied in willen, werden gefouilleerd.

In 2013 en 2014 trok de Istanbul Pride nog zo'n 100.000 mensen. Vorig jaar werd het evenement ineens verboden vanwege de ramadan. De islamitische vastenmaand is nu ook nog aan de gang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl