AFP

De petitie voor een tweede brexit-referendum blijkt al voor het referendum te zijn opgesteld door een pro-brexit-activist. Volgens deze activist, Oliver Healey, is zijn initiatief gekaapt door de tegenstanders van uittreding uit de EU. Hij begon de petitie enkele weken gelden, toen het er nog op leek dat de brexit er niet zou komen. 

De oud-student politicologie aan de Universiteit van Leicester zegt dat hij geschokt is door de "kaping" door de blijf-stemmers. Healey vindt dat de uitslag van het referendum de stemming in Groot-Brittannië goed weerspiegelt. Hij noemt zijn petitie voorbarig.

Vrijdag was de petitie al meer dan een miljoen keer ondertekend. De teller staat nu op meer dan drie miljoen handtekeningen. 

De petitie voor een tweede brexit-referendum werd al meer dan drie miljoen keer ondertekend. Crown

Healey schreef in de online petitie dat voor een geldige uitslag de opkomst minstens 75 procent moest zijn en dat minstens 60 procent van de stemmers voor het resultaat moest stemmen. Als deze twee voorwaarden niet gehaald werden, moest er een tweede referendum komen volgens hem.

Bij het referendum van donderdag was de opkomst 72 procent en stemde 52 procent voor de brexit. 

De opsteller van de petitie zegt nu dat een tweede stemming niet meer nodig is. Twijfelende brexit-stemmers moeten er volgens Healey op vertrouwen dat het Britse vertrek uit de EU goed verloopt.

STER reclame