Prangende vraag op Twitter: #WhereisBoris? (En waar is Frans?)

NOS

Het houdt veel mensen bezig op de sociale netwerken: waar is Boris Johnson? Johnson is een van de bekendste gezichten van het vertrek-kamp bij het Britse referendum over het EU-lidmaatschap. In de Britse media geldt de Conservatieve oud-burgemeester van Londen als grootste kanshebber om premiers David Cameron op te volgen. 

Maar waar is-ie? Met de hashtags #WheresBoris en #WhereisBoris worden op Twitter veel berichten gedeeld.

Johnson heeft zich sinds de uitslag van het referendum niet meer in het openbaar getoond. Volgens The Guardian heeft hij zich teruggetrokken om na te denken over zijn opties, maar op Twitter vinden mensen het vooral vreemd dat hij nu niets van zich laat horen. 

Sommige tweets zijn als grap bedoeld, maar er zitten ook serieuze opmerkingen tussen. 

Michael Crick
@MichaelLCrick
How can a Chancellor be so silent in time of economic turmoil? Has George Osborne died? Is he ill? Has he been kidnapped? Run off to Brazil?
3 jaar geleden
Liam OConnor 🇬🇧♥️🇪🇺
@SocialistLiam
Any sign of Gove & Johnson? Maybe reading Article 50 of the Lisbon Treaty about how to re-join the EU? #WhereIsBoris? #Brexit #EUref
3 jaar geleden

De laatste keer dat Johnson zich in het openbaar liet zien, reageerde hij op de uitslag van het referendum. Hij zei toen dat er op korte termijn niets zou veranderen voor de Britten en dat er geen haast nodig is bij het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Sindsdien is hij spoorloos. Hij heeft ook niet meer getwitterd. Zijn afwezigheid laat dus volop ruimte voor speculatie en grappen. Wetenschapper Sue Greenwood vraagt zich bijvoorbeeld af of iemand kan kijken of hij zich misschien onder de trap heeft verschanst.

Sue Greenwood
@SueGreenwood
#wheresBoris The man who might soon be in charge still avoiding interviews. Could someone check whether he's hiding under the stairs?
3 jaar geleden

Ook in Nederland speelt de vraag. Volgens journalist Kustaw Bessems mag je wel wat meer verwachten van iemand die "zo'n gok waagt met een land".

Kustaw Bessems
@KustawBessems
Van iemand die zo'n gok waagt met een land had je nu wat mogen verwachten. Johnson laat niks meer van zich horen. Duiken als het echt wordt
3 jaar geleden

Maar Nederlandse twitteraars houden zich ook bezig met de vraag waar Frans Timmermans is. De Eurocommissaris is ook al even niet gezien. De politicus heeft ervoor gekozen om de woordvoering over dit gevoelige onderwerp aan Jean-Claude Juncker over te laten, voorzitter van de Europese Commissie.

Timmermans zei vorige week dat als de Britten voor een brexit zouden kiezen, het hele Europese politieke systeem daar schuldig aan is. 

Peter from Almere
@peterfromalmere
Nog zoiets... uit zeer betrouwbare bron wist ik dat Frans Timmermans ook was benoemd om de Britten binnen te houden. Maar #waarisfrans?
3 jaar geleden

De afwezigheid van Frans Timmermans leidt in de geest van #WhereisBoris tot soortgelijke grappen op Twitter met de hashtag #WaarisFrans.

Lady blabla 🇨🇦
@_Ladyblabla_
Oh nee dit is toch niet de bril van Frans? #WaarIsFrans
3 jaar geleden

In Groot-Brittannië werd #WheresBoris vorig jaar gebruikt in een campagne voor een nieuwe bus in Londen. Daarbij konden mensen een prijs winnen als ze wisten te raden waar de bus, met de naam Boris, was. En in 2014 verscheen een stripboekje waarin de oud-burgemeester kon worden gezocht in Londen. De Britten maken er nu graag gebruik van.

Graham 🇪🇺
@lfckeeper13
#wheresboris #Brexit #Regretxit
3 jaar geleden

En Twitter zou Twitter niet zijn als er niet ook heel creatief wordt omgegaan met de plaatsen waar Boris Johnson zou kunnen zijn. 

Lebigmc
@lebigmc5times
Where's Boris? #wheresboris
3 jaar geleden
a9630
@a9630
#wheresboris Anyone seen a shock of blonde hair and a worried expression recently?
3 jaar geleden
John A
@r3darmy
Been watching @BBCNormanS on @BBCNews. Big question as events move at breakneck speed ...#wheresboris #EURefResults
3 jaar geleden

STER Reclame