Akkerbouwers in Zuid-Holland bekijken de schade aan de gewassen
NOS Nieuws

'Het kost je gewoon je bedrijf als je niet verzekerd bent'

Paprikakweker Wim van den Boomen kijkt mistroostig naar wat er over is van zijn kassen. Het complex in Someren ter grootte van 300 voetbalvelden is helemaal vernield door de hagel. "Deze oogst is totaal verloren. Alles moet opnieuw beglaasd worden. Pas eind dit jaar zijn we klaar om te planten als we geluk hebben, en ik denk van niet."

Het hagelbombardement en de enorme hoosbuien van de afgelopen dagen hebben op veel plaatsen in het land weerrecords laten sneuvelen. Veel auto's en daken zijn verwoest, kelders liepen onder. Maar in de landbouw komt het noodweer extra hard aan. Vooral voor boeren die niet goed verzekerd zijn.

"Het kost je gewoon je bedrijf als je niet verzekerd bent", zegt akkerbouwer Theo van Eeden-Petersman. Ook zijn bedrijf in het Zuid-Hollandse Benthuizen is zwaar getroffen. Vijftien procent van de opbrengst kan hij afschrijven. "Binnen een uur viel er 48 millimeter regen. Over twee weken zul je flinke gele plekken in de aardappels zien."

Gelukkig is hij wel verzekerd tegen extreem weer. "Het risico wordt te groot, in het zuiden van het land nog erger dan hier. Je verzekert je niet om er rijk van te worden, maar wel kun je zo de risico's beheersen."

De schade in Luyksgestel van de verwoestende hagelbui

Steeds meer boeren nemen een speciale 'brede weersverzekering' die alle risico's afdekt, weet Jan Gerhard Schreuder van Vereinigte Hagel. Die brede weersverzekering is in 1998 in het leven geroepen toen de overheid niet langer alleen wilde opdraaien voor de miljoenenschades door slecht weer. Het ministerie betaalt nog wel mee.

Steeds meer boeren nemen zo'n weersverzekering. In 2015 kreeg Vereinigte Hagel er 70 procent deelnemers bij, dit jaar al 40 procent. Al is er ook een groep boeren die het risico voor lief neemt. Schreuder: "Sommige landbouwers denken dat het alleen bij de buren gebeurt, maar het kan hen ook treffen."

Dat steeds meer boeren zich verzekeren, komt volgens hem door het steeds instabielere weer. "Afgelopen jaar hadden we ook al heel vroeg hagel. Dit jaar ook en nu de laatste weken de neerslag. Het blijft maar extremer worden. Vroeger had je buien van 30 tot 40 millimeter, nu heb je buien van 80 millimeter op een dag. Dat is wel wat je extreem mag noemen."

De golf van schadeclaims is voor een grote verzekeraar als Vereinigte Hagel, die in heel Europa werkt, nog op te brengen. In de kastuinbouw ligt dat anders, denkt kastuinder Van den Boomen. Kassen vallen niet onder de brede weersverzekering. Kastuinders hebben aparte glas- en inboedelverzekeringen. De vraag is hoe lang die de enorme schades nog kunnen vergoeden.

Van den Boomen denkt dat klimaatsverandering een steeds belangrijker rol zal spelen. De gevolgen daarvan zijn niet alleen op te vangen met een verzekering. "We moeten op zoek naar een ander type glas dat bestand is tegen de weersomstandigheden die we krijgen. Of het in de toekomst nog te verzekeren is, weten wij ook niet. Het heeft ongelooflijke gevolgen voor ondernemers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl