Polen viert de winnende penalty van Grzegorz Krychowiak

Polen na strafschoppen te sterk voor Zwitserland

Polen heeft ten koste van Zwitserland de kwartfinales van het EK bereikt. In Saint-Étienne bleef het 1-1, ook na de verlenging, waarna Polen het beter deed in de strafschoppenserie: 5-4.

Zwitserland kwam in de openingsminuut goed weg toen een beroerd passje van Johan Djourou werd onderschept en Arek Milik voor een leeg doel over schoot. Polen hield het tempo hoog, voerde de druk op en was vooral gevaarlijk in de omschakeling.

Jakub Blaszczykowski viert zijn 1-0 tegen Zwitserland

Zwitserland moest na rust komen en deed dat ook en al snel waren er kansen voor onder anderen Xherdan Shaqiri, wiens schot op de vuisten van Fabianski belandde. De Polen antwoordden met een counter en Blaszczykowski was dicht bij zijn derde doelpunt op dit EK met een uithaal die knap gekeerd werd door Sommer.

Weergaloze omhaal Shaqiri

De Poolse doelman Fabianski blonk uit met een redding op een prachtige vrije trap van Ricardo Rodríguez. De Polen haalden opgelucht adem toen Haris Seferovic de lat trof, maar hun adem stokte toen Shaqiri met een weergaloze omhaal toch nog een verlenging afdwong. Daarin stuitte invaller Eren Derdiyok twee keer op Fabianski.

In de penaltyserie miste vervolgens alleen Xhaka. De nummer 10 van Zwitserland schoot ruim naast. Na rake Poolse strafschoppen van onder anderen Robert Lewandowski en Milik schoot Grzegorz Krychowiak de beslissende strafschop tegen de touwen.