Stig Broeckx Getty Images

De situatie van wielrenner Stig Broeckx is zorgwekkend. Dat meldt zijn ploeg Lotto-Soudal. De 26-jarige Belg raakte begin juni in coma na een zwaar ongeluk in de Ronde van België.

Broeckx werd twee weken geleden tot twee keer toe geopereerd om de toenemende druk in zijn hersenen te verlichten. Maar het herstel verloopt moeizaam. "Op dit moment is het moeilijk te voorspellen of het bewustzijn gedeeltelijk kan terugkeren", zegt een woordvoerder van zijn ploeg.

"Stig reageert helaas niet op prikkels als geluid of beweging. De artsen bevestigen dat Stig zware hersenschade heeft opgelopen in zowel hersenstam als verschillende hersendelen. Momenteel bevindt hij zich in een vegetatieve coma. Op dit moment is het moeilijk te voorspellen of het bewustzijn gedeeltelijk kan terugkeren." 

Afdaling La Redoute

Het ongeluk gebeurde toen twee motoren het peloton over het fietspad in de afdaling van La Redoute wilden inhalen. Daarbij stopte een motor in het gras, waarna de tweede motor achterop botste, met als gevolg dat de motor in het peloton terechtkwam.

Naast Broeckx werden ook enkele andere renners naar het ziekenhuis gebracht. De etappe werd vervolgens gestaakt. Een dag later stapte Lotto-Soudal uit respect voor Broeckx uit de koers. 

Stig Broeckx werd eerder al aangereden door een motor tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne NOS

STER reclame