NOS Sport

Assen is de kathedraal van de motorsport

  • ANP
    Valentino Rossi maakt zich klaar voor de training van vrijdag

In aanloop naar de 86ste editie van de TT Assen zijn als vanouds vele ogen gericht op de MotoGP. De topdrie van het algemeen klassement, Marc Márquez, Jorge Lorenzo en Valentino Rossi, is daarin op dit moment de grote blikvanger.

De Italiaan Rossi komt samen met zijn Spaanse concurrenten graag naar het Drentse circuit. "Assen is een van mijn lievelingscircuits", aldus Rossi. "Het is een geweldig circuit met een geweldige sfeer."

Marquez geniet vooral van de snelheid van de baan. "Het is een heel fijn circuit, zeker de bochten 2, 3 en 4. Het laatste deel van het circuit is heel snel, met vloeiende bochten. Coureurs genieten van dat soort bochten."

Topvijf WK-stand MotoGP

PositieCoureurPunten
1.Marc Márquez (Spa)125
2.Jorge Lorenzo (Spa)115
3.Valentino Rossi (Ita)103
4.Dani Pedrosa (Spa)82
5.Maverick Viñales (Spa)72

Heimwee naar noordlus

Hoewel Lorenzo zelfs verder gaat in zijn adoratie en Assen de "kathedraal van de motorsport" noemt, hebben de coureurs toch heimwee naar het oude circuit van Assen.

"Zeker voor 2006 was het heel bijzonder", zegt Rossi, doelend op de verbouwing waarbij de noordlus van het circuit grotendeels werd verwijderd en de baan zo een flink stuk werd ingekort.

Ook Lorenzo vond het oude circuit fijner. "Het werd normaler, minder bijzonder. Voor mij is dat een achteruitgang hoewel het lange circuit op sommige plekken gevaarlijk was."

2015: Rossi en Márquez zorgen voor bloedstollend slot TT

Vorig seizoen kende de race een bloedstollend einde, met Rossi uiteindelijk als grote winnaar. De Italiaan streed samen met Marquez in de laatste bocht nog om de zege. De Spanjaard leek op weg naar de winst, maar wist Rossi net niet in te halen.

"Vorig jaar was een geweldige race voor de fans tot de laatste chicane", vertelt Márquez. "Daar gebeurt er altijd iets."

"Ik vocht tegen Valentino en hij won uiteindelijk. Maar we hebben geleerd van die race en willen het deze keer anders doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl